avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire imobil / donatie cota parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire imobil / donatie cota parte

Buna ziua,

Ma adresez dvs. in speranta ca ma veti putea lamuri cu privire la o speta, eventual cu trimitere catre C.Civ, si anume :

Sa presupunem ca un domn si o doamna au 2 copii, pe care ii vom nota C1 si C2. In timpul casatoriei, cuplul a dobandit un imobil.

La inceputul anului 2013, doamna a decedat, iar C1 a ramas singurul mostenitor al dansei, toti ceilalti renuntand.

Ulterior, sotul supravietuitor a dispus prin testament / a donat lui C2 cota parte ce ii apartinea celui dintai din imobil. (50%).

In anul 2014, domnul a murit, iar succesiunea nu a fost dezbatuta.

In momentul actual, C2 locuieste in imobilul mai sus mentionat. C1 doreste sa vanda imobilul si sa imparta pretul proportional cu cota parte a fiecarui copil, insa C2 se opune.

Dileme:
1) Ce cota parte din dreptul de proprietate asupra imobilului ii revine fiecaruia dintre cei doi copii?
2) Ce mijloace are C1 la indemana pentru a-si satisface dorinta?
3) Exista vreo diferenta in ceea ce priveste realizarea pretentiilor lui C1 intre situatia testamentului si situatia donatiei?
4) Poate fi atacat/a testamentul/donatia?


Va multumesc pentru timpul acordat!

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:53, 30 Iulie 2015
Spuneti intai daca este testament sau donatie, este o mare diferenta. In sensul in care daca defunctul i-a donat, C2 are 50% al defunctului, daca e testament, C1 are rezerva succesorala de jumatate, astfel incat, in situatia testamentului acesta poate fi atacat pentru jumatate. In final C1 va avea 75% din imobil, si C2 25%.
Daca C2 se opune, se face succesiunea in instanta si apoi se cere partajul, imobilul putandu-se vinde si atribui banii proportional.
Vasile-R a scris:

C1 doreste sa vanda imobilul si sa imparta pretul proportional cu cota parte a fiecarui copil, insa C2 se opune.


Mai exact, ce proporţie a gândit C1 si de ce se opune C2?

Aş putea chiar să ...ghicesc. Fiindcă mintea unui practician nu zbârnâie doar teoretic.
Dacă rezolvăm speţe de şcoală, atunci am un răspuns. Dacă adaug factorul uman, imi mai ies ...vreo două variante ....

Dacă lucrurile sunt lăsate aşa cum au căzut, atunci fiecare are 50-50%

fiul C1 are 50% de la mama (fiindcă fiul C2 si sotul supravietuitor au renuntat)

fiul C2 are 50% primit de la tata (prin testament, donatie sau ce o fi fost, că nici nu mă interesează prea mult).

Tatăl a avut grijă să restabilească egalitatea ...frăţească.
Dar cum la noi ...brânza e pe bani, atunci C1 are acum o poziţie mai buna şi C2 are o poziţie mai slaba (fiindca a fost "fraierul" care a renuntat mai intai în favoarea fratelui său).

Acum C1 ar putea să ceară reductiunea liberalităţii (donatie sau testament) şi ar mai putea să obţină încă 12,5%. Rezerva succesorală este de jumatate din cota care i s-ar fi cuvenit (1/2) din mostenrea tatalui, dacă n-ar fi existat liberalitatea.

O fi mult? O fi puţin? Depinde de valoarea bunului, dar in principal ...de fraţi.

Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
romascanu, moderator
Mai e o chestiune... care e legata de faptul daca speta pleaca de la o presupunere sau daca exista in realitate ca sa completam detaliile. Sau... daca e o speta teoretica.
Astfel, daca renuntarea la mostenire a unui copil s-a facut sub promisiiunea primirii sale de la tata de jumatate din apartament... e doar o problema mare de dovada, insa renuntarea e nula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral putin complicat chrystyana2010 chrystyana2010 In anul 90 a decedat defunctul, acesta inainte de deces a lasat un testament autentic cu 6 luni inainte, testament de care nu a aflat nimeni decat dupa 17 ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire romascanu romascanu Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)