avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Anulare P.V. ale Adunarilor Generala a Asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Anulare P.V. ale Adunarilor Generala a Asociatiei de Proprietari

As. de proprietari este data in judecata si se solicita anularea tuturor p.v. ale adunarilor generale sub motivul ca acestea nu au fost convocata in mod legal.
Motivele invocate :
- Adunarile Generale a Asociatiei Proprietarilor nu a fost convocata in mod legal.
- PV nu mentioneaza nominal membrii prezenti, proprietarii reprezentati prin “procuri special” si nici nu contin semnaturile acestora.
-- Numarul celor prezenti a fost mai mic decat numarul celor reprezentati.

In intampinare a fost precizat:
- Toate adunarile generale, convocate si reconvocate au fost anuntate cu 7 zile inainte prin afisrea pe fiecare usa de intrare a scarilor blocului cat si prin table convocator de instiintare si de prezenta la aceste adunari.
Xeroxul procesele verbale ale adunarilor au fost afisate in avizierul administratiei timp de cca 60 zile.
- Toate pv au fost semnate la sfarsitul adunarii de comitetul executive nou ale si cenzor
- Singura obligativitate privind nominalizarea si semnarea de catre fiecare proprietar fiind instituita in dispoz. art. 7din L230/2007, adica cu prilejul constituirii asociatiei de proprietari.
- Legea nu impune un anumit numar de persoane ce pot fi reprezentate.
- Imputernicirile au fost numerate si verificate in plenul adunarilor de catre cenzorii asociatiei.
Totodata au fost depuse cca 40 de declaratii olografice a diversi proprietari ce confirmau cele de mai sus.

Reclamantul a fost in 2009 trei luni presedinte si datorita amenintarile si reclamatiile sale la primarie, guvern, parchet, politie contra multor proprietari si nesolutionarea problemelor asociatiei, el lipsind anual cca 7-8 luni din Bucuresti, au dus la indignarea acestora si inlaturarea acestuia, conform Legii nr.230/2007, in prezenta organelor de politie si reprezenta primariei.
Reclamantul prin diverse modalitati juridice cauta tocmai sa obtina anularea procesului verbal al adunarii generale a asociatiei prin care a fost schimbat din functie si repunerea sa in functie si de la data schimbarii a formulat reclamatii la primaria de sector, a capitalei, la politie, la parchet, guvern.

In instanta presedintele solicita PROCES VERBAL in care sa fie consemnat ca au fost facute aunturile adunarilor si au fost facute convocatoare ??
Nicaeri in lege n-am gasit ca trebuie sa se faca aceste procese verbale si ca trebuie arhivate imputernicirile.

Cei de facut ?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 18:53, 30 Iulie 2015
Cred ca aveti un reclamagiu notoriu.
Un proces verbal nu poate fi anulat; se poate dispune doar considerarea ca fiind nelegala a acelei adunari generale.
Din datele prezentate adunarile generale reconvocate sunt legale.
Sper că vă ajută şi ce am scris eu în postarea de aici: "Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari ?" - www.avocatnet.ro/content/for...
Doar că acea postare e scrisă diferit de cea a dvs., adică noi acuzăm cu probe clare că s-a încălcat legea, la dvs. nu pot să mă pronunţ, dar dacă acel fost preşedinte are dovezi că nu s-au respectat strict legile din domeniu, putea să fie şi un criminal, pentru că probele de încălcare a legii sunt baza câştigării unui proces, sunt esenţa Justiţiei !
REPET - vă îngrijoraţi doar dacă acela are ceva dovezi ... dar din ce văd, ar avea ceva-ceva, dar nu e încă clar, daţi mai multe amănunte.
În legătură cu aceste împuterniciri, e o problemă cam delicată, vedeţi şi ce spun aceşti Consilieri Locali în această înregistrare de pe YouTube: # Vot prin delegare abuziv # - [ link extern ]
Nu zic că e nevoie obligatoriu de semnat în faţa notarului, dar nu e voie să n-ai semnături pentru acele Împuterniciri, nu e legal, se pot considera ca nule acele documente !
Aţi scris dvs.
Motivele invocate de reclamant:
- Adunarile Generale a Asociatiei Proprietarilor nu a fost convocata in mod legal.
- PV nu mentioneaza nominal membrii prezenti, proprietarii reprezentati prin “procuri speciale” si nici nu contin semnaturile acestora.
- Numarul celor prezenti a fost mai mic decat numarul celor reprezentati.

Abia acum am citit atent ... aveţi deja o mare problemă ... nu ştiu cum o s-o scoateţi la capăt dacă e adevărat ce se scrie acolo (sper că nu-s aberaţii, pentru că nu cred că fostul preşedinte aducea aceste acuzaţii fără probe, poate fi acuzat şi penal de inducere în eroare a Organelor Judiciare) !
Păi cum aţi făcut Procesul-Verbal, fără să treceţi numele celor prezenţi, şi cu semnăturile lor ?
Cum să aveţi un număr mai mic de proprietari prezenţi decât cei declaraţi că au participat ?
Pentru acele delegări de vot (Procuri) nu aveaţi semnăturile proprietarilor în cauză ?
Dacă e aşa, ne puneţi pe gânduri .. sper să mă înşel !
Legea 230/2007, art. 24 alin.(3): La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
Reveniţi cu detalii, e subiectul care interesează pe mulţi proprietari, să vedem ce fel se judecă speţele de tipul ăsta !
Cel puţin în cazul nostru, au fost zeci de Împuterniciri pe numele Casierei, ceea ce poate arăta un mare Conflict de Interese (restul au fost pe numele Preşedintei şi al Cenzorei, deci tot cei din conducerea Asociaţiei). Astfel, cei din conducere au înclinat voturile în favoarea lor, ceea ce nu prea e normal ! Noi ştiam că s-a discutat şi hotărât ceva, când îi întrebăm la vreo săptămână după ... surpriză ... era exact invers ce hotărâsem noi .. s-au folosit de acele Împuterniciri cum au vrut, pe ascuns !
Ce e mai grav e că de pe 30.05.2015, când a avut loc Re-convocata, au trecut fix 2 luni şi n-au afişat nici acum la Avizier Hotărârile Adunării Generale !!! Art. 25, alin.4 văd că se cam încalcă ... au de gând să afişeze Hotărârile Ad. Gen. cumva la anul, la următoarea convocare ?
E clar că sunt lucruri grave acolo, dacă le e frică să afişeze Hotărârile Adunării Generale nici după două luni, mai ales că am intrat în al doilea semestru al anului şi art.14, alin.2 din H.G. 1588/2007 spune că Adunările Generale trebuie să se convoace în primul trimestru ! * art. 14 (2): Adunarea Generală Ordinară are loc cel puţin o dată pe an, în primul trimestru. *
Apropo, dvs. când aţi făcut Adunarea Generală ?
Şi mai am o întrebare care poate clarifica totul: ACELE ÎMPUTERNICIRI AU FOST MAJORITATEA PE NUMELE UNEI PERSOANE, MAI ALES ANGAJATĂ A ASOCIAŢIEI ?
Următoarele articole din Legea 230/2007sunt foarte importante pentru subiectul dezbătut în acest Topic:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;
(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.
Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.

Se pare că art.25 (1) a) şi d) clarifică faptul că un membru al Asociaţiei de Proprietari nu poate avea mai multe voturi, ceea ce ar trebui să fie valabil şi pentru faptul că nu poţi avea împuterniciri mai multe pentru o persoană (punctul d.), pentru că ai încălca punctul a), votând pentru mai mulţi proprietari 1
Deja se pare că Legea 230/2007 iar are lacune !
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
asd1, utilizator
Am găsit ceva pe avocatnet, aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Spunea userul "arockz"
Pe imputernicire trebuie să se mentioneze si optiunea pentru care sunteti imputernicit.
De ex. dacă ordinea de zi are ca subiect "alegere presedinte", in imputernicire trebuie să scrie că vă imputerniceste să-l votati pe X. Dacă totusi nu se cunoaste cine candidează pot să scrie altceva relevant. Sau pot să scrie că vă împuterniceste deplin să votati orice (să nu aveti pe urmă discutii).

Aşa e cum scrie acolo, pe împuternicire trebuie specificat şi motivul (opţiunea) pentru care e împuternicită o persoană ? Dacă e aşa, s-ar elimina fraudele la vot.
Zicea altcineva: "dacă sunt doar 3-4 oameni la şedinţă şi preşedintele vine cu peste 25-30 de împuterniciri... se consideră că a fost ... majoritate ?"
Chiar că ar fi un caz aberant, de-asta zic că Legea 230/2007 e ambiguă, nu specifică clar câţi proprietari poţi reperezenta maxim ? Păi, dacă-i aşa, îţi vine unul cu sute de împuternciri, mai ales că din 460 de proprietari, la noi vin la Adunări Generale doar maxim 30. Ce nebunie, deja se ajunge la situaţii aberante !
Se pare că art.25 (1) a) şi d) clarifică faptul că un membru proprietar al Asociaţiei de Proprietari nu poate avea mai multe voturi pentru proprietatea sa, ceea ce ar trebui să fie valabil şi pentru faptul că nu poţi avea împuterniciri mai multe pentru o persoană, cum scrie la punctul d), pentru că ai încălca punctul a), votând pentru mai mulţi proprietari !
Art.25 (1) a) - fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa ...
Dar în cazul prezentat de mine, numai Casiera Asociaţiei avea câteva zeci de Împuterniciri, Cenzora şi Preşedinta câte două, parcă ! Nu avem aici un mic-mare Conflict de Interese ?
- Toate adunarile generale, convocate si reconvocate au fost anuntate cu 7 zile inainte prin afisrea pe fiecare usa de intrare a scarilor blocului cat si prin table convocator de instiintare si de prezenta la aceste adunari.
Xeroxul procesele verbale ale adunarilor au fost afisate in avizierul administratiei timp de cca 60 zile.
- Toate pv au fost semnate la sfarsitul adunarii de comitetul executive nou ales si cenzor
- Singura obligativitate privind nominalizarea si semnarea de catre fiecare proprietar fiind instituita in dispoz. art. 7din L 230/2007, adica cu prilejul constituirii asociatiei de proprietari.iar L230 nu prevede nicaeri ca pv cal oricarei AG sa fie semnat de cei prezenti Toti cei prezenti au semnat pe coloana de PREZENT al convocatorului.
- Legea nu impune un anumit numar de persoane ce pot fi reprezentate.
- Imputernicirile prezentate de cca 7-8 proprietari, au fost numerate si verificate in plenul adunarilor de catre cenzorii asociatiei.Pentru o propietate NUMAI UN VOT dar L 230 scrie clar:" d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;
Imputernicirile semnate si verificate in plen, au fost pe diverse nume dintre proprietari si printre ele si ale presedintelui, unui cenzor si cam atat.Legea NU restictioneaza pe cine delegi sa te reprezinte.Imputernicirile mentionau ca delega pe "X" sa voteze hotararile AG, fara nici o particularizare
Totodata au fost depuse la doasarul cauzei cca 40 de declaratii olografice a diversi proprietari ce confirmau cele de mai sus.

Intotdeauna cand au exista dubii/interpretari diferite in comitet au fost sunate doamnele dela primarie sa ne spuna cum cred ca e corect si asa am facut, ba mai mult, ptr. a inchide gura carcotasilor se preciza data, ora, numele salariatului si cine din com.exec a fost de fata la convorbire.
INTREBAREA MEA SE REFERA LA SOLICITAREA JUDECATORULUI.
ARE SUPORT JURIDIC ?DACA DA, VA ROG, LEGEA, SI ARTICOLUL ?
Va multumesc anticipat.
La AG reconvocata hotararile se iau cu majoritatea celor prezenti + numarul imputernicirilor semnate si verificate in plen, sa le vada/citeasca cine vrea. Raspunsul il am dela primarie.
Daca CASIERA este proprietara are dreptul la cate imputerniciri are !
L 230 nu precizeza numarul maxim admis de imputerniciri. Indiferenta proprietarilor este benefica grupului de interese de a administra bugetul asociatiei. Clar si limpede.

Alte discuții în legătură

Tabel convocator cu 20% Frizeru Frizeru As dori sa mi se precizeze despre ce tabel convocator este vorba la o Adunare generala extraordinara reconvocata. Eu consider ca dupa anuntarea la avizier a ... (vezi toată discuția)
Revocare presedinte asociatie de proprietari annabela annabela Pt. revocarea din functie a presedintelui asociatiei de proprietari si a casierilor sunt valabile si tabelele nominale cu semnaturilor locatarilor-proprietari ... (vezi toată discuția)
Cat conteaza votul in deciziile pe care le iau conducerea asociatiei de proprietari... monica g.f. monica g.f. Este vorba despre un bloc cu 63 apartamente si garsoniere si 10 spatii comerciale situate la parterul blocului .Acest bloc a avut un singur proprietar (o ... (vezi toată discuția)