avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema Legea 247/2005
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema Legea 247/2005

Bunicul meu a fost proprietarul unei mori nationalizate de comunisti. In 2007, o societate de morarit a revendicat moara tatalui meu in baza articolului 20 din Legea 247/2005. In decizia de revendicare scrie ca acea societate de morarit a cumparat moara de la fostul FPS si ca platea impozit la primarie.

In realitate acea societate nu era proprietara a morii, ci doar cumparase actiuni de la FPS.

Cadastristii refuza sa-mi faca cadastrul deoarece sustin ca societatea de morarit nu putea sa-i revendice moara tatalui meu, de vreme ce nu era proprietara pe aceasta moara.

Eu platesc din 2007 impozitul pe aceasta moara, deci cand platesc impozitul sunt considerat PROPRIETAR, iar cand trebuie sa fac cadastrul nu mai sunt considerat proprietar.

Eu consider ca revendicarea s-a facut legal, intrucat in Legea 247/2005 sunt prevazute urmatoarele:

Art. 20 (1) Imobilele- terenuri si constructii-preluate in mod abuziv, indiferent de destinatie, care sunt detinute la data intrarii in vigoare a prezentei legi de o regie autonoma, o societate sau o companie nationala, o societate comerciala la care statul sau o autoritate a administratiei publice cemtrale sau locale este actionar ori asociat majoritar, de o organizatie cooperatista sau de orice alta persoana juridica de drept public, vor fi restituite persoanei indreptatite, in natura, prin decizie sau, dupa caz, prin dispozitie motivata a organelor de conducere ale unitatii detinatoare. "

Art. 23 ( 4^1) Proprietarii carora, prin procedurile administrative prevazute de prezenta lege, le-au fost restituite in natura imobilele solicitate vor incheia cu detinatorii actuali ai acestora un protocol de predare-preluare, in mod obligatoriu, in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a deciziei/ dispozitiei de restituire, termen dupa care, daca protocolul nu a fost semnat, se va incheia in prezenta executorului judecatoresc un proces-verbal de constatare unilaterala a preluarii imobilului.

Societatea de morarit a dat tatalui meu decizie de restituire si protocolul de predare preluare in termenul de 30 de zile de la decizia de restituire, nemaifiind necesar asadar nevoie de executorul judecatoresc, deoarece tata l-a semnat in aceste 30 de zile.

Problema imbecila pe care o ridica cadastristii este ca societatea nu putea sa revendice tatalui meu aceasta moara, deoarece societatea de morarit nu detinea aceasta moara, ci doar era proprietara unor actiunii pe care le vanduse FPS acestei societati.

Eu cred ca cadastristii nu gandesc logic ,au probleme de gandire. De 8 ani platesc impozitul pe aceasta moara si sunt considerat proprietar, iar acum cand sa fac si eu cadastrul nu mai sunt considerat proprietar.

Tin sa mentionez ca tatal meu a murit, iar notarul a considerat actele bune cand mi-a facut succesiunea dupa tatal meu. Acum cadastristii de ce nu vor sa-mi recunoasca aceste acte?

Dumnevoastra ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Hamarsold1 , utilizator 07:47, 31 Iulie 2015
Din punctul meu de vedere, si din punct de vedere legal, aveti dreptate.
Societatea de morarit detinea in fapt, nici nu putea sa fie proprietara. Ce nu inteleg probabil cadastristii este ca decizia de restituire si protocolul valoreaza acte de proprietate.
Daca nu vor sa va intabuleze dreptul, trebuie sa dati in judecata Cartea Funciara. In instanta, se va castiga, iar dvs. va veti putea recupera cheltuielile de judecata.
Ce carte funciara sa dau in judecata, stimata doamna? Vad ca din pacate nu ati inteles nimic ! Societatea aveadreptul sa revendice cladirea conform Legii 247/2005, chiar daca detinea doar actiuni, ci nu societate. Cadastristii nu judeca logic., dupa parerea mea.

Si vad ca nici dumnevoastra din pacate nu ati ineteles nimic. Societatea chiar daca avea actiuni la stat aveadreptul sa revendice moara.

Doamna, sa judecam logic. Pai daca eu platesc de 8 ani impozitul pe aceasta moara, inseamna ca sunt propietarul ei. Adica , cand platesc impozitul sunt propietar, si cand trebuie sa fac cadastrul nu mai sunt proprietar ?

Si atunci cine trebuia doamna sa revendice moara, FPS-ul .?Si FPS-ul daca in 8 ani de zile nu a facut nicio obiectie, de ce imi este contestat dtreptul acum? Traim intr-un stat in care dreptul de proprietate nu este recunoscut nici cu actele de propietate in fata. In judecatorii din Romania care nu respecta dreptul de proprietate nu am increderea, au facut de ras Romania la CEDO.

Legea 247/2005 pe care Dvs vad ca nu ati citit-o cu atentie spune clar, ca si societatile pot sa revendice morile.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2015
Admin, administrator
"cadastriștii" așa cum îi numiți d-voastră pe funcționarii care lucrează la OFICIUL DE CADASTRU, nu au dreptul de a interpreta actele. La biroul de cadastru se fac cereri și cu actele doveditoare ale faptului juridic sau ale altor drepturi, se fac înscrieri în cartea funciară. Chiar și în cazul unei hotărâri judecătorești se cere ca aceasta să fie în copie legalizată cu mențiunea definitivă.
În concluzie cadastriștii de care vorbiți, atâta vreme cât d-voastră nu prezentați actele doveditoare ale dreptului d-voastră cu privire la moară sau alte proprietăți, sunt în drept să vă refuze înscrierea.
Stabiliți prin instanță, prin hotărâre definitivă , că MOARA aflată în..., care a aparținut lui... a cărui moștenitor sunteți..... vă aparține.
D-na avocat v-a răspuns cu deosebită amabilitate și fără a avea vreo obligație față de d-voastră deci consider atitudinea d-voastră jignitoare, La fel și cadastriștii de care vorbiți, aceia nu au altă obligație decât să facă înregistrările în cartea funciară pe baza actelor prezentate de d-voastră și nu să vă descâlcească d-voastră situația juridică.

Alte discuții în legătură

Drept de preemptiune ricaramurica10 ricaramurica10 Tatatului su unchiului meu li s-au revendicat la tara in baza legii 10/2001 o casa, o moara, o magazie , si un teren intravilan de 21502 mp. Atentie, terenul ... (vezi toată discuția)
Problema cadastru Hamarsold1234 Hamarsold1234 Eu am un teren proprietate a mea , o casa, o magazie si o fosta moara. Pe acest teren exista si primaria impreuna cu curtea primariei. Primaria si-a facut ... (vezi toată discuția)
La masuratorile facute de topometrist la cadastrul gratuit care ... morariu1957 morariu1957 La masuratorile facute de topometrist la cadastrul gratuit care se desfasoara la mine pe strada nu au fost luata in masuratoare fisia de 60 cm in spatele casei ... (vezi toată discuția)