avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemptiune

Tatatului su unchiului meu li s-au revendicat la tara in baza legii 10/2001 o casa, o moara, o magazie , si un teren intravilan de 21502 mp. Atentie, terenul este intravilan, nu extravilan. ( chiar daca suprafata vi se pare mare de 21502 mp). Tatal si unchiul meu au murit. Eu ca mostenitor al lor daca vreau sa vand aceste bunuri trebuie sa fac oferta la primarie sau nu? Am inteles ca conform legii 10/2001, pt . imobilele care au fost revendicate cu aceasta lege, primaria are drept de preemptiune, desi imobilele nu au fost revendicate mie, si autorilor mei. Trebuie sa fac oferta la primarie sau nu?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 15:26, 5 Octombrie 2016
Intr-adevar exista cateva cazuri in care dreptul de preemptiune este reglementat in legi speciale, asa cum este si cazul cu Legea 10 /2001.

Sunt mai multe situatii in care preemptorii isi pot exercita drepturile, insa va citez mai jos doar situatiile cel mai des intalnite, urmand ca dvs. sa vedeti cu care se identifica speta discutata.

Articolul 17
(1) Locatarii imobilelor având destinaţiile arătate în anexa nr. 2 lit. a) şi lit. b) pct. 1, care face parte integrantă din prezenta lege, au drept de preemţiune la cumpărarea acestora.
(2) Acest drept se poate exercita, sub sancţiunea decăderii, în termen de 90 de zile de la data primirii notificării privind intenţia de vânzare.
(3) Notificarea se face prin executorul judecătoresc, potrivit legii.
(4) Contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu încălcarea dreptului de preemţiune sunt lovite de nulitate.

Anexa 2
a) Lista imobilelor ce intră sub incidenţa art.16 din Legea nr. 10/2001, republicată:
1. Imobile ocupate de unităţi şi instituţii de învăţământ din sistemul de stat (grădiniţe, scoli, licee, colegii, scoli profesionale, scoli postliceale, instituţii de învăţământ superior)
2. Imobile ocupate de unităţi sanitare şi de asistenţă medico-socială din sistemul public (creşe, cămine-spital pentru bătrâni, spitale, centre de plasament, case de copii)
3. Imobilele ocupate de administraţii financiare, trezorerii, ministere şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, parchete, judecătorii, tribunale, curţi de apel, poliţie, poliţie de frontieră, jandarmerii, servicii publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, sedii vamale, arhive naţionale, direcţii judeţene, case de asigurări de sănătate, primării, prefecturi, consilii locale şi judeţene, inspectorate şcolare;
4. Imobilele ocupate de instituţii publice de cultură: teatre, opere, biblioteci, muzee, filarmonici, centre de cultură.
b) Lista imobilelor ce intră sub incidenţa art.13 alin.(2) din Legea nr.10/2001, republicată:
1. Imobile ocupate de sedii ale partidelor politice legal înregistrate


Articolul 42
(2) Imobilele cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, prevăzute la alin. (1), se pot înstrăina potrivit legislaţiei în vigoare. Deţinătorii cu titlu valabil la data intrării în vigoare a prezentei legi au drept de preemţiune.
(3) Imobilele cu destinaţia de locuinţe, prevăzute la alin. (1), pot fi înstrăinate potrivit legislaţiei în vigoare, chiriaşii având drept de preemţiune.



In concluzie - daca imobilele despre care faceti vorbire se incadreaza la una dintre situatiile de mai sus, atunci trebuie sa notificati primaria, daca nu, nu.
Va multumesc ! Imobilele inainte erau detinute astfel: Casa de catre primarie, si moara de catre SC MORARIT SA. Acum sunt in proprietatea mea, cred ca nu mai trebuie sa fac oferta primariei, da? Iar Morarit Service SA nu mai exista.
Cred ca trebuie facuta publicitatea vanzarii, daca primaria si succesorii in drepturi ai Morarit s.a. exista si sunt preemptori, eu nu stiu amanunte despre firma respectiva s.a.m.d., insa teoretic dreptul de preemptiune este aplicabil imobilelor enuntate, si in plus trebuie verificat daca este incident, pe langa cele de mai sus, si art.19 din lege si care este sau a fost mai precis regimul de folosinta pentru imobilele respective, recomandat fiind sa studiati si HG 250 di 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a Legii nr. 10/2001.
Le-am studiat. Primaria a detinut casa, si SC MORARIT SERVICE SA a detinut moara. Insa tatal meu si unchiul meu care au obtinut casa prin legea 10/2001, si moara prin legea 247/2005 au decedat, iar eu am obtinut aceste bunuri prin succesiune si prin act de partaj cu mama mea. Astfel ca nu stiu daca si la mostenitorii celor care au revendicat bunurile cu legea 10/2001 , respectiv legea 247/2005, se aplica dreptul de preemptiune , sau acest drept s-ar fi aplicat numai pentru tatal meu si unchiul meu. Mentionez ca societatea de morarit nu mai exista, am verficat la MINISTERUL DE FINANTE, si oricum moara nu a fost a societatii, a fost privatizata, iar acea societatea detinea actiuni acolo.
Am inteles. A fost clar de la inceput ca tatal si unchiul dvs. au obtinut casa prin legea 10/2001, si la fel, am inteles ca este vorba despre Primarie (care exista) si despre Morarit s.a. (care nu mai exista), insa eu am scris anterior de "...succesorii in drepturi ai Morarit s.a.", despre care nu stiu eu care-i treaba si daca exista sau nu ( caci in principiu cladirile alea - intr-o situatie de lichidare / faliment sau ce a fost acolo, poate absorbtie / fuziune, etc - s-ar fi transmis cuiva, nu ar fi ramas "in aer" ).

Cat priveste obligatia actualului proprietar (dvs.) de a respecta dreptul de preemptiune al potentialilor preemptori, exista aceasta obligatie. Nu ar fi existat, daca dobandeati bunul de exemplu prin vanzare/cumparare (si preemptorii ar fi fost notificati atunci), insa dvs. ati dobandit dreptul de proprietate prin mostenire legala.
Astfel incat, imi mentin raspunsul anterior.

P.s. In plus luati in calcul si ca, aici pe forum discutam dpdv teoretic, asupra unor linii generale ale problemei, si doar daca chestiunea supusa discutiei este foarte simpla se poate imperechea situatia din teren cu discutia de pe forum, insa daca chestiunea este mai complicata, suportul juridic personalizat este necesar.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren prin licitatie- insoiventa AdrianaPac AdrianaPac Buna ziua, Va solicit ajutorul in urm speta: teren scos la licitatie de casa de insolventa, este castigat de mine. Acum se va astepta inca 30 zile pt ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobile, drept de preemptiune Gheorghita123 Gheorghita123 Tatalui meu i s-a revendicat o casa de ctre primarie conform legii 10/2001. Acum daca eu vreau sa vand casa, primaria are drept de preemptiune pe acea casa? ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)