avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemptiune

Buna ziua! Primaria afirma ca are drept de preemptiune pe un anumit imobil. Acest drept insa nu se regaseste in niciun document, singurul fapt este ca terenul este concesionat de la dansii, dar nici in contractul de concesiune nu se pomeneste de vreun drep de preemptiune. In cartea funciara a imobilului nu este notat un astfel de drept. Intrebarea este daca se poate vinde imobilul respectiv de catre proprietar? In art. 1737 a NCC, punctul 1. scrie: "Dreptul convenţional de preempţiune în legătură cu un imobil se notează în cartea funciară." Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gabrielli68 , utilizator 07:43, 31 Ianuarie 2018
Dreptul de preemptiune poate fi stabilit prin lege sau prin contract (conventional), dand posibilitatea unei persoane de a putea achizitiona cu prioritate un bun(posibil Primariei, in functie de natura bunului supus vanzarii). Pentru evitarea unei stari conflictuale(cu Primaria), inainte de a perfecta vanzarea cu un tert, - vanzatorul este obligat sa notifice preemptorului cuprinsul contractului incheiat cu tertul. Dreptul de preemptiune se exercita in cazul vanzarii de bunuri imobile in termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea catre preemptor (posibil Primaria) a notificarii.
Dar tocma asta este problema, ca in niciun document nu apare acest drept de preemptiune despre care vorbeste primaria, nici in vreun contract si nici nu este cazul de lege speciala. De unde se poate verifica daca chiar are drept de preemptiune sau nu? In CF nu este trecut nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire la subiect vanzare teren fara respectare drept preemtiune shoni17 shoni17 Revin la acest subiect deoarece, poate nu am fost prea explicit in ceea ce doresc sa stiu. Va rog, din ce le scrise, spuneti-mi este logica, legala ordinea ... (vezi toată discuția)
Garanția contra evicțiunii mocike mocike Bună ziua! Am și eu o nelămurire în privința garanției contra evicțiunii. Nu am înțeles exact la ce se referă ... (vezi toată discuția)
Drept cumparare teren CALIN74 CALIN74 LA MULTI ANI! Daca sunt vecin cu un teren care apartine consiliului local al unei primarii si eu am construit un imobil pe terenul meu am dreptul de ... (vezi toată discuția)