avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Revenire la subiect Vanzare teren fara respectare ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Revenire la subiect Vanzare teren fara respectare drept preemtiune

Revin la acest subiect deoarece, poate nu am fost prea explicit in ceea ce doresc sa stiu. Va rog, din ce le scrise, spuneti-mi este logica, legala ordinea operatiilor facute? Pot contesta undeva vanzarea terenului aferent imobilului fara respectarea dreptului de preemsiune al celorlalti propietari de apartamente?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: shoni17 , utilizator 11:28, 21 Iulie 2014
contractul încheiat cu terţul se desfiinţează retroactiv. Cu toate acestea, vânzătorul răspunde faţă de terţul de bună-credinţă pentru evicţiunea ce rezultă din exercitarea preempţiunii.

Clauzele contractului încheiat cu terţul având drept scop să împiedice exercitarea dreptului de preempţiune nu produc efecte faţă de preemptor.

Codul civil ia în calcul şi posibilitatea că există mai mulţi titulari ei dreptului de preempţiune. Astfel, potrivit art. 1.743, în cazul în care mai mulţi titulari şi-au exercitat preempţiunea asupra aceluiaşi bun, contractul de vânzare se consideră încheiat:

• cu titularul dreptului legal de preempţiune, atunci când se află în concurs cu titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune;

• cu titularul dreptului legal de preempţiune ales de vânzător, când se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi legale de preempţiune;

• dacă bunul este imobil, cu titularul dreptului convenţional de preempţiune care a fost mai întâi înscris în cartea funciară, atunci când acesta se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune;

• dacă bunul este mobil, cu titularul dreptului convenţional de preempţiune având data certă cea mai veche, atunci când acesta se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune.

ATENŢIE. Legea nr. 71/2011 de punere în aplicare a Codului civil face o precizare utilă, anume că, dacă legea nu prevede altfel, dispoziţiile art. 1.734 din Codul civil se aplică şi drepturilor de preempţiune izvorâte din contracte încheiate înainte de intrarea în vigoare a Codului civil.

Dreptul convenţional de preempţiune în legătură cu un imobil se notează în cartea funciară. Dacă o asemenea notare a fost făcută, acordul preemptorului nu este necesar pentru ca acela care a cumpărat sub condiţie suspensivă să îşi poată înscrie dreptul în cartea funciară, în temeiul contractului de vânzare încheiat cu proprietarul. Înscrierea se face sub condiţia suspensivă ca, în termen de 30 de zile de la comunicarea încheierii prin care s-a dispus înscrierea, preemptorul să nu notifice biroului de carte funciară dovada consemnării preţului la dispoziţia vânzătorului.

Notificarea făcută în termen biroului de carte funciară înlocuieşte comunicarea către preemptor a cuprinsul contractului încheiat cu un terţ şi are aceleaşi efecte. În temeiul acestei notificări, preemptorul poate cere radierea din cartea funciară a dreptului terţului şi înscrierea dreptului său.

Dacă preemptorul nu a făcut notificarea în termen, dreptul de preempţiune se stinge şi se radiază din oficiu din cartea funciară.

Să mai amintim două precizări din Codul civil. Anume:

Dreptul de preempţiune este indivizibil şi nu se poate ceda.

Dreptul convenţional de preempţiune se stinge prin moartea preemptorului, cu excepţia situaţiei în care a fost constituit pe un anume termen. În acest din urmă caz, termenul se reduce la 5 ani de la data constituirii, dacă a fost stipulat un termen mai lung.
Va multumesc mult! Ramane sa "deslusesc" informatiile dumneavoastra. Oricum imi este foarte util raspunsul dumneavoastra, ca de altfel si multe alte raspunsuri si articole pe care le-am gasit aici.
Ma bucur ca m-am inscis pe acest site!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de preemtiune shoni17 shoni17 Va rog, ajutati-ma, din nou cu un raspuns privind dreptul de preemsiune. Sunt in situatia in care am fost exclus de la dreptul de preemsiune privind cumpararea ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren prin licitatie- insoiventa AdrianaPac AdrianaPac Buna ziua, Va solicit ajutorul in urm speta: teren scos la licitatie de casa de insolventa, este castigat de mine. Acum se va astepta inca 30 zile pt ... (vezi toată discuția)
Drept de preemptiune gabrielli68 gabrielli68 Buna ziua! Primaria afirma ca are drept de preemptiune pe un anumit imobil. Acest drept insa nu se regaseste in niciun document, singurul fapt este ca terenul ... (vezi toată discuția)