Va rog, ajutati-ma, din nou cu un raspuns privind dreptul de preemsiune. Sunt in situatia in care am fost exclus de la dreptul de preemsiune privind cumpararea terenului aferent blocului in care locuiesc deoarece nu am avut contract de inchiriere pentru cota - parte din curte. Bineinteles a existat o persoana care a avut contract, toti ceilalti locatari fiind in situatia mea. Este legala pozitia primariei?
Tin sa spun ca la data incheierii contractului de inchiriere intre primarie si vecin, CFR imi raspundea in scris ca respectivul teren se afla in propietatea sa privata. Multumesc!
Art. 1734
Concursul dintre preemptori
(1) În cazul în care mai mulţi titulari şi-au exercitat preempţiunea asupra aceluiaşi bun, contractul de vânzare se consideră încheiat:
a) cu titularul dreptului legal de preempţiune, atunci când se află în concurs cu titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune;
b) cu titularul dreptului legal de preempţiune ales de vânzător, când se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi legale de preempţiune;
c) dacă bunul este imobil, cu titularul dreptului convenţional de preempţiune care a fost mai întâi înscris în cartea funciară, atunci când acesta se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune;
d) dacă bunul este mobil, cu titularul dreptului convenţional de preempţiune având data certă cea mai veche, atunci când acesta se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune.
(2) Orice clauză care contravine prevederilor alin. (1) este considerată nescrisă.
Va multumesc pentru raspuns. Totusi, nu inteleg daca un contract de inchiriere se incadreaza la "(2) Orice clauză care contravine prevederilor alin. (1) este considerată nescrisă", si astfel vanzatorul sa dea o "fata legala" vanzarii pe care ceilalti vecini o consideram facuta cu rea credinta.