avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemtiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemtiune

Va rog, ajutati-ma, din nou cu un raspuns privind dreptul de preemsiune. Sunt in situatia in care am fost exclus de la dreptul de preemsiune privind cumpararea terenului aferent blocului in care locuiesc deoarece nu am avut contract de inchiriere pentru cota - parte din curte. Bineinteles a existat o persoana care a avut contract, toti ceilalti locatari fiind in situatia mea. Este legala pozitia primariei?
Tin sa spun ca la data incheierii contractului de inchiriere intre primarie si vecin, CFR imi raspundea in scris ca respectivul teren se afla in propietatea sa privata. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: shoni17 , utilizator 09:12, 21 Martie 2015
Art. 1734
Concursul dintre preemptori
(1) În cazul în care mai mulţi titulari şi-au exercitat preempţiunea asupra aceluiaşi bun, contractul de vânzare se consideră încheiat:
a) cu titularul dreptului legal de preempţiune, atunci când se află în concurs cu titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune;
b) cu titularul dreptului legal de preempţiune ales de vânzător, când se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi legale de preempţiune;
c) dacă bunul este imobil, cu titularul dreptului convenţional de preempţiune care a fost mai întâi înscris în cartea funciară, atunci când acesta se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune;
d) dacă bunul este mobil, cu titularul dreptului convenţional de preempţiune având data certă cea mai veche, atunci când acesta se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune.
(2) Orice clauză care contravine prevederilor alin. (1) este considerată nescrisă.

Va multumesc pentru raspuns. Totusi, nu inteleg daca un contract de inchiriere se incadreaza la "(2) Orice clauză care contravine prevederilor alin. (1) este considerată nescrisă", si astfel vanzatorul sa dea o "fata legala" vanzarii pe care ceilalti vecini o consideram facuta cu rea credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire la subiect vanzare teren fara respectare drept preemtiune shoni17 shoni17 Revin la acest subiect deoarece, poate nu am fost prea explicit in ceea ce doresc sa stiu. Va rog, din ce le scrise, spuneti-mi este logica, legala ordinea ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren prin licitatie- insoiventa AdrianaPac AdrianaPac Buna ziua, Va solicit ajutorul in urm speta: teren scos la licitatie de casa de insolventa, este castigat de mine. Acum se va astepta inca 30 zile pt ... (vezi toată discuția)
Drept cumparare teren CALIN74 CALIN74 LA MULTI ANI! Daca sunt vecin cu un teren care apartine consiliului local al unei primarii si eu am construit un imobil pe terenul meu am dreptul de ... (vezi toată discuția)