Buna ziua,
Va solicit ajutorul in urm speta: teren scos la licitatie de casa de insolventa, este castigat de mine. Acum se va astepta inca 30 zile pt organizarea licitatiei la primarie, vecinul avand drept de preemtiune.
Intreb:
- In cazul acestei achizitii, se mai organizeaza si de catre primarie alta? Nu trebuia Casa de Insolventa sa il fii afisat deja acolo?
- In cazul in care terenul mi-a fost adjudecat de Casa de Insolventa, poate cineva - vecin- sa il cumpere?
În primul rând trebuie să vedeți despre ce fel de preemțiune este vorba (legală sau convențională) și să vedeți exact se prevede în cazul vânzării bunului.
Dacă nu există prevederi speciale, se vor aplica prevederile generale ale Codului civil:
Art. 1730 Noţiune şi domeniu
(1) În condiţiile stabilite prin lege sau contract, titularul dreptului de preempţiune, numit preemptor, poate să cumpere cu prioritate un bun.
(2) Dispoziţiile prezentului cod privitoare la dreptul de preempţiune sunt aplicabile numai dacă prin lege sau contract nu se stabileşte altfel.
(3) Titularul dreptului de preempţiune care a respins o ofertă de vânzare nu îşi mai poate exercita acest drept cu privire la contractul ce i-a fost propus. Oferta se consideră respinsă dacă nu a fost acceptată în termen de cel mult 10 zile, în cazul vânzării de bunuri mobile, sau de cel mult 30 de zile, în cazul vânzării de bunuri imobile. În ambele cazuri, termenul curge de la comunicarea ofertei către preemptor.
Art. 1731 Vânzarea către un terţ a bunurilor supuse preempţiunii
Vânzarea bunului cu privire la care există un drept de preempţiune legal sau convenţional se poate face către un terţ numai sub condiţia suspensivă a neexercitării dreptului de preempţiune de către preemptor.
Art. 1732 Condiţiile exercitării dreptului de preempţiune
(1) Vânzătorul este obligat să notifice de îndată preemptorului cuprinsul contractului încheiat cu un terţ. Notificarea poate fi făcută şi de acesta din urmă.
(2) Această notificare va cuprinde numele şi prenumele vânzătorului, descrierea bunului, sarcinile care îl grevează, termenii şi condiţiile vânzării, precum şi locul unde este situat bunul.
(3) Preemptorul îşi poate exercita dreptul prin comunicarea către vânzător a acordului său de a încheia contractul de vânzare, însoţită de consemnarea preţului la dispoziţia vânzătorului.
(4) Dreptul de preempţiune se exercită, în cazul vânzării de bunuri mobile, în termen de cel mult 10 zile, iar în cazul vânzării de bunuri imobile, în termen de cel mult 30 de zile. În ambele cazuri, termenul curge de la comunicarea către preemptor a notificării prevăzute la alin. (1).
Art. 1733 Efectele exercitării preempţiunii
(1) Prin exercitarea preempţiunii, contractul de vânzare se consideră încheiat între preemptor şi vânzător în condiţiile cuprinse în contractul încheiat cu terţul, iar acest din urmă contract se desfiinţează retroactiv. Cu toate acestea, vânzătorul răspunde faţă de terţul de bună-credinţă pentru evicţiunea ce rezultă din exercitarea preempţiunii.
(2) Clauzele contractului încheiat cu terţul având drept scop să împiedice exercitarea dreptului de preempţiune nu produc efecte faţă de preemptor.
Nu se va mai organiza o altă licitație. Din câte se pare, preemtorul (primăria) nu a fost notificată cu privire la vânzare anterior licitației, deci se va aștepta 30 de zile de l notificarea ei cu privire la vânzare pentru a-și exercita dreptul, adică pentru a-și exprima intenția de a cumpăra în aceleași condiții în care ați cumpărat D-voastră.
Dacă nu spune nimic 30 de zile, vânzarea se consideră consolidată retroactiv și este definivă.