avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept cumparare teren

LA MULTI ANI!
Daca sunt vecin cu un teren care apartine consiliului local al unei primarii si eu am construit un imobil pe terenul meu am dreptul de preemptiune asupra terenului invecinat sau o modalitate legala de a-l cumpara, sau e mai bine sa cer inchirierea sau eventual concesionarea acestuia?
Cel mai recent răspuns: Micutulary , utilizator 09:34, 7 Martie 2023
La multi ani,terenul este proprietate publica sau privată a primăriei?
Terenul respectiv trebuie sa fie in domeniul privat al primariei introdus prin hotrarare de guvern, apoi se propune consiliului local scoaterea lui la vanzare, normal fiind institutie de stat trebuie anuntat publicitar care cuprinde faptul ca e scos la vanzare Acest anunt se publica in cel putin 3 ziare de circulatie la nivel national, se tine licitatie, se cumpara caiet de sarcini.
Baza legala:
Legea 188/1999 republicata si cu completarile ulterioare,
Legea 215/2001republicata si cu completarile ulterioare,
Legea 213/1998 . republicata si cu completarile ulterioare,
H.C.L..
Ca regulă generală, preemptorul, adică titularul dreptului de preempţiune, poate să cumpere cu prioritate un bun. Stabilind această regulă, Codul civil vine cu precizarea că aceasta, precum şi celelalte dispoziţii privitoare la dreptul de preempţiune sunt aplicabile numai dacă prin lege sau contract nu se stabileşte altfel.

Vânzarea bunului cu privire la care există un drept de preempţiune legal sau convenţional se poate face către un terţ numai dacă preemptorulnu şi-a exercitat dreptul său de preempţiune.

Vânzătorul este obligat să îl informeze pe preemptor prin notificare “de îndată” – după cum se precizează în Codul civil – cu privire la cuprinsul contractului încheiat cu un terţ.
Această notificare va cuprinde numele şi prenumele vânzătorului, descrierea bunului, sarcinile care îl grevează, termenii şi condiţiile vânzării, precum şi locul unde este situat bunul.

Dreptul de preempţiune se exercită, în cazul vânzării de bunuri mobile, în termen de cel mult zece zile, iar în cazul vânzării de bunuri imobile, în termen de cel mult 30 de zile. În ambele cazuri, termenul curge de la comunicarea către preemptor a notificării.
Între mine și vecinul este 180 de metri patrati intravilan al primăriei.se poate cumpara .multumesc
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
Micutulary, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren prin licitatie- insoiventa AdrianaPac AdrianaPac Buna ziua, Va solicit ajutorul in urm speta: teren scos la licitatie de casa de insolventa, este castigat de mine. Acum se va astepta inca 30 zile pt ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol arendat Amitrica Amitrica Am arendate cu contract de arenda 2 ha de teren agricol. Contractul a fost facut pe cinci ani si expira pe 1 octombrie anul acesta. Vreau sa vand, am facut ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren in arenda buxaidaniela buxaidaniela Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect: Cui ii revine sarcina de a-l anunta pe arendas ca terenul a fost vandut fara a se tine seama de ... (vezi toată discuția)