avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare diferente de consum apa la apartamentele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare diferente de consum apa la apartamentele nelocuite dintr-un imobil

In asociatia noastra, ca mai peste tot dealtfel, ne confruntam cu situatia in care sunt apartamente nelocuite intr-un bloc si proprietarii acestora refuza plata diferentelor de consum la apa, pe motivul ca nu pot plati ceva ce nu au consumat, ca urmare a faptului ca apartamentele respective sunt nelocuite si nu sunt inregistrate sau declarate astfel de consumuri.
Pe de alta parte, in Adunarea Generala s-a hotarat ca diferentele la apa sa fie repartizate pe numarul de apartamente si se pare ca nu exista nicio prevedere legislativa, daca respectivele apartamente sa fie locuite sau nu, pentru a fi puse la plata diferentelor de apa.
In urma discutiilor avute cu factori din biroul de resort din cadrul primariei, acestia au declarat ca nu este normal ca pentru un apartament nelocuit sa se calculeze astfel de diferente, intrucat nu se inregistreaza consum de apa.
Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 13:10, 5 August 2015
Sunt doua aspecte in topicul dv.:
- plata diferentelor de apa si de catre cei care lipsesc, hotarare luata in AG de catre proprietari.
Aceasta hotarare nu incalca vreun articol din lege, repartizarea diferentelor fiind lasata la latitudinea asociatiilor sa si-o faca fiecare asa cum hotarasc membrii ei. Repartizarea diferentelor de apa face parte din regulamentul asociatiei, iar cine nu era de acord cu o hotare luata in AG o putea contesta in instanta. N-a facut-o nimeni, deci ea ramane valabila pentru toata lumea. Cine nu vrea sa plateasca aceasta suma, ramane cu ea in restanta, aceasta se va penaliza si cand se va ajunge la o suma mai consistenta va putea face obiectul unui proces in instanta contra proprietarului pentru recuperarea acestor bani;

- al doilea aspect este parerea unui functionar din primarie, care ar fi trebuit intai de toate sa va raspunda ca nu exista prevederi in lege si in normele de aplicare referitor la acest aspect si apoi sa precizeze ca este opinia ei, ca persoana fizica oarecare, locatara, probabil, la bloc. Parerea unei asemenea persoane o luati ca atare, ca parerea oricui de pe strada si nu ca parerea unui functionar asezat pe acel scaun sa indrume, nu sa-si spuna pareri. Si daca va spunea ca aveti dv. dreptate, tot ca pe o parere trebuie s-o luati.
Completez cele aratate de catre @elga50:

Repartizarea diferentelor de apa face parte din regulamentul asociatiei, iar cine nu era de acord cu o hotare luata in AG o putea contesta in instanta.


in regulamentul pe care com. ex. al asociatie trebuie sa-l intocmeasca si sa-l afiseze pentru a fi luat la cunostinta de catre toti proprietarii, trebuie avut in vedere situatia in care apartamentele sunt / nu sunt locuite, trebuind "tratate in mod diferit (opinia mea):
- daca apartamentul nu este locuit, proprietarul acestuia trebuie sa se ingrijeasca sa declare la asociatie din timp acest lucru, sa declare indexul apometrului si sa specifice ca s-au izolat toti robinetii de bransament;
- daca pe instalatiile comune ale blocului/scarii s-a produs o avarie pe instalatiile de apa rece sau calda menajera, atunci com. executiv al as. prop. analizeaza acest lucru si repartizeaza "pierderi" tuturor proprietarilor, proportional cu cota parte indiviza de proprietate (deci indiferent ca proprietarul este prezent sau lipseste cu desavarsire din apartament); este lesne de inteles ca aceste evenimente sunt foarte rare, dar daca totusi acestea s-au intamplat, pierderile vor fi suportate de catre toti proprietarii, asa cum am aratat mai sus.

Dupa cum am aratat, este o sugestie ca aceasta prevedere sa fie inclusa sau nu in regulamentul intern al asociatiei, altfel spus mi se pare anormal ca luna de luna sa li se repartizeze costuri cu "pierderile" acelor proprietari care au apartamentele nelocuite.

Succes!
daca apartamentele respective sunt nelocuite iar proprietarii lor au cereri de scazamant pe o perioada nedeterminata nu trebuie sa plateasca pierderi chiar daca vreun destept a propus asta in adunarea generala
-daca este vorba desprea spargerea unei tevi de apa de la coloana principala este altceva
dar pierderile care reies la fiecare scara de bloc din ROMANIA nu se repartizeaza celor care NU LOCUIESC in imobil
Si daca propunerea "desteptului" s-a transformat in hotarare a AG, tot nu trebuie aplicata, numai asa, de-o parere?

Va rog, sunteti presedinte de asociatie, si ar trebui sa fiti mai atent la nuante.
Cei care conduc AG a proprietarilor, presupun ca sunt mult mai documentati cu prevederile legale, astfel ca, nu orice propunere facuta de un proprietar care viseaza cai verzi pe pereti trebuie neaparat aprobata.
Trebuie discutat, argumentat si sa stiti ca oamenii chiar inteleg despre ce este vorba. Eu unul m-am invatat cu putinii proprietari care de cca.15 ani sunt prezenti la AG anuala - si nu sunt mai multi de 30 din peste 500 de proprietari.

Mai sus mi-am spus parerea si mai ales cum se rezolva la noi aceste probleme - dar asta nu inseamna ca este cea mai buna solutie...
O solutie mai buna ar fi contractul individual de furnizare, dar furnizorii se feresc ca dracu de tamaie deoarece ar trebui ca el, furnizorul sa vina si sa monteze apometre de o precizie relativ ridicata pentru a contracara pierderile, care desigur implica ceva costuri si apoi intreaga hartzogarae, incepand de la intocmirea contractelor pana la facturare si efectiv incasare.
Am constatat ca practic acestea sunt motivele pentru ca furnizorii de AR sau ACM nu incheie contracte individuale.
Ei acum se multumesc, adica le convine de minune sa incheie contracte de furnizare cu as. prop. si gata, asteapta cu interes ca as. prop. sa faca incasarile de la proprietari si apoi sa vada cum li se umple contul. Nu cred ca aceasta situatie va dainui.
Sa speram.

Alte discuții în legătură

Repartizare diferentele apa Stefanescu Anca Stefanescu Anca suntem o familie de trei persoane(eu,sotul si copilul de 3 ani)si locuim iintr-o garsoniera ,intr-un bloc din sectorul 3 ,din luna iunie.Blocul are contor de ... (vezi toată discuția)
Frustrat de factura la intretinere blueauth blueauth Va salut, M-am mutat de aprox un an la bloc, si recunosc ca pana acum cateva luni nu am dat prea mare importanta listei cu cheltuielile de intretinere.De ceva ... (vezi toată discuția)
Divergente intre asociatie si reprezentantul primariei jordella jordella Buna seara, Adunarea generala a asociatiei a decis cu majoritate de voturi ca pierderile de apa din condominiu sa fie impartite in mod egal pe apartament. ... (vezi toată discuția)