În baza art. 485 alin. 1 lit. a C.p.p. admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. În baza art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 61 alin. 1,2,3,4 lit. c Cod penal condamnă la o pedeapsă de 4.000 lei amendă penală (200 zile amendă x 20 lei/zi) pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. În baza art. 404 alin. 3 C.p.p. atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 63 Cod penal. În baza art. 274 alin. 1 C.p.p obligă inculpatul să plătească statului suma de 400 lei cheltuieli judiciare. "
In baza acestei hotarari s-a anulat permisul de conducere conform art. 114 alin (1) si art. 203 alin (1) in baza art. 336 alin (1) chiar daca nu s-a specificat clar daca s-a aplicat art. 404 -Alin. 3. Când instanţa dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, în dispozitiv se face menţiune despre aplicarea avertismentului, potrivit art. 81* din Codul penal, iar când dispune amânarea aplicării pedepsei, în dispozitiv se menţionează pedeapsa stabilită a cărei aplicare se amână, precum şi măsurile de supraveghere şi obligaţiile, prevăzute la art. 85 alin. (1) şi (2)** din Codul penal, pe care trebuie să le respecte inculpatul, se pun în vedere acestuia consecinţele nerespectării lor şi ale săvârşirii de noi infracţiuni... adica renuntarea.....sau amanarea aplicarii pedepsei.....
Va rog sa-mi spuneti daca este corecta decizia anularii permisului si pentru cat timp va fii anulat ? De cand curge termenul anularii? de la data achitarii amenzii penale si cheltuielilor judiciare sau de la data scadenta de plata a acestora?
Decizia anularii este corecta iar obtinerea unui nou permis se poate face dupa 6 luni de la data executarii (platii) amenzii penale.
Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(2^1) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (53), fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.
(2^2) În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată într-una din situaţiile prevăzute la alin.(1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art.24 alin.(6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una din situaţiile prevăzute la alin.(1).
Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 1, alin. 4 ?i alin. 10 Cod. proc. pen. rap. la art. 83 Cod. pen. stabile?te pedeapsa de 1 an ?i 6 luni închisoare în sarcina inculpatului G.al - pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influen?a alcoolului, faptă prevăzută de art. 336 alin.1 Cod. pen. (faptă din data de 07.12.2016). În temeiul art. 83 alin. 1 Cod. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 alin.1 Cod penal, termen care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. 1 Cod. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Giurgiu la datele fixate de acesta; b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 86 alin. 1 din Cod. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c) - e) din Cod penal se comunică de către inculpat Serviciului de Probaţiune . În conformitate cu prevederile art. 404 alin.3 Cod. proc. pen. atrage atenţia inculpatului asupra faptului că în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi al săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere se poate dispune revocare amânării aplicării pedepsei. În baza art. 274 alin. 1 Cod. proc. pen. obligă inculpatul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei pentru procuror ?i inculpat. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi,
Cum ramane cu permisul? Este anulat?multumesc
Instanta nu a anulat permisul de conducere, pe conducerea unui autovehicul sub influenta băuturilor alcoolice (1,60),politia județeană Ilfov ma pune sa fac cerere să-mi anuleze permisul, pe a putea susține un no examen în Noiembrie, la 1an de la rămânerea definitive a sentinței.Cu e posibil ca la uni sa le restituie permisul, iar la alți sa dea examen la 1 an în baza aceleași articole pemale
Depinde de solutie, in cazul condamnarii la amenda penala sau inchisoare cu suspendare sub supraveghere, se anuleaza permisul.
In cazul unei solutii de renuntare la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, se restituie.
Roman Mihai
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Art 91 CP,art 92 cp,art 93cp alin1, art93 alin2 litb CP,art93 alin3 CP art91 alin3 art91ain 4 , atrage atenția asupra art 96 CP,art274 ale 1.CARE DIN ACESTE ARTICOLE ANULEAZA PERMISUL DE CONDUCERE? Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:
Depinde de solutie, in cazul condamnarii la amenda penala sau inchisoare cu suspendare sub supraveghere, se anuleaza permisul.
In cazul unei solutii de renuntare la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, se restituie.