Buna ziua,
Sotia mea a finalizat cu succes o traducere din limba Romana in limba Engleza pentru un autor. In urma unei dispute intre cei doi, autorul ameninta ca o va reclama la fisc pe sotia mea desi aceasta nu are PFA si amandoi au fost de acord cu executia traducerii fara factura.
Imi puteti spune care pot fi urmarile pentru sotia mea in acest caz, si ce ne sfatuiti sa facem?
Multumesc anticipat!
Conform reglementarilor legale prestarea de servicii fata de persoane fizice si incasarea pretului aferent are la baza emiterea unei chitante sau a unui bon fiscal, factura se emite numai la cererea expresa a beneficiarului serviciului.
Ca exceptie nu este necesar emiterea bonului fiscal atunci cand persoana fizica care presteaza serviciile poate fi incadrata ca o persoana ce desfasoara o profesie liberala. In acest sens conform unei opini majoritare traducatorul autorizat intra in categoria profesiilor liberale.
Cu toate acestea este indicat ca sotia sa declare aceste venituri la anaf-ul de care apartine si sa plateasca sarcinile fiscale aferente.
O zi buna,
Costache Andreea
[1.4. din Regulament: ''Daca doriti sa va semnati in interiorul mesajelor va rugam sa o faceti fara sa va mentionati profesia.'' In plus, aveti datele de contact in profilul de consultant. Multumesc pentru intelegere.]
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.