Buna ziua.
Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica nu sunt PFA). De asemenea, am prestat servicii de interpretariat pe baza unui contract de prestari servicii.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca doresc sa-mi suplimentez veniturile actuale prin realizarea de traduceri este necesar sa ma autorizez ca PFA sau pot face acest lucru pe baza de contract de prestari servicii? Mentionez ca nu intentionez sa colaborez cu vreun notar sau vreo instanta, ci doar cu societati comerciale.
Va multumesc anticipat pentru lamuriri.
Din cate stiu, societatile comerciale nu pot incheia contracte civile cu persoane fizice ci doar contracte de prestari civile cu PFA sau firme.
Astfel, nu va ramane decat sa va inregistrati ca PFA deoarece ca persoana fizica nu puteti emite factura sau chitanta, iar firmele trebuie sa justifice d.p.d.v. contabil fiecare leu. ;)
Multumesc frumos pentru raspuns.
Mda... speram sa pot evita toata tevatura si hartogaraia, mai ales ca ar fi o ocupatie hai sa-i spun sporadica, nu principala sursa de venit. Ma intreb totusi cum de SRL-ul pentru care am efectuat activitatile de interpretariat a putut sa imi achite presatiile pe baza de contract... #-o
Asta numai contabilul firmei poate raspunde. Daca acel SRL a procedat asa, nu inseamna ca este si legal.
De anul trecut s-a schimbat acest lucru, in sensul ca anterior firmele puteau incheia contracte de prestari servicii cu p.f., dupa care numai cu PFA sau SRL. ;)
Din cate stiu eu se poate (nu sunt sigur insa deci posibil sa ma insel) insa nu cred ca o firma o sa accepte. Este vorba tot despre un contract civil (cum a spus cora) insa este mai complicat un pic cu impozitele
Sunt exact in aceeasi situatie, adica prestez o activitate in baza unui contract de munca si imi suplimentez veniturile traducand. Am autorizatie de traducator tot din anul 2000 dar nu am constientizat valoarea ei decat in 2004, cand am inceput sa colaborez cu o editura. Acum raspunsul: te poti inregistra ca P.F. (nu P.F.A.), pur si simplu in baza autorizatiei de traducator. Eu sunt P.F. nu P.F.A. Astfel, eviti sa treci pe la Registrul Comertului si sa platesti bani degeaba. Fiscul iti elibereaza un cod de inregistrare, pe care il vei mentiona in facturile pe care le emiti. Vei fi impozitata anual pe baza normelor de venit (sau, ma rog, faci contabilitate in partida simpla) si gata!
Colaborare pfa
Angie_31
Buna seara! Mentionez ca sunt PFA si sunt traducator autorizat pe o limba straina. Este in regula sa colaborez cu alti PFA traducatori autorizati pe alte limbi ... (vezi toată discuția)