Sunt angajatul unei firme.La rugamintea patronului am acceptat ca sa iau un credit, convenind cu acesta ca ratele sa fie platite de el.Pentru obtinerea sumei de bani patronul a completat o adeverinta cu un salariu superior celui incasat de mine.
Dupa un an de la contractarea creditului patronul intaryie sa plateasca ratele motiv pentru care am fost introdus in evidenta celor rau platnici.
INTREBARE:de savarsirea carei infractiuni se face vinovat patronul meu-avand in vedere eliberarea unei adeverinte de salariu cu un saariu superior celui incasat de mine-
care este modalitatea legala prin care as putea trece creditul pe numele patronului me
este vorba despre infractiunile de lals intelectual si uz de fals , prevazute de art.289 si 291 C. penal. Pentru cealalta problema , exista novatia prin schimbare de debitor sau delegatia perfecta , institutii ale dreptului civil, prin care un nou debitor il poate inlocui pe cel vechi preluand creanta sau prin prin care se obliga in locul debitorului sau alaturi de acesta. Schimbarea insa ,daca este posibila , se face doar cu acordul creditorului.
Parerea mea:
1.Înselaciunea =Faptele administratorului unei societăţi comerciale, de a falsifica documente ale societăţii şi, pe baza acestora, de a obţine un credit, pe care în lipsa documentelor falsificate nu l-ar fi obţinut şi pe care nu l-a rambursat, se încadrează în prevederile art. 290 C. pen. referitoare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi în cele ale art. 215 C. pen. privind infracţiunea de înşelăciune, iar nu în prevederile art. 271 pct. 1 din Legea nr. 31/1990 în care este incriminată, între altele, fapta administratorului societăţii comerciale, care prezintă, cu rea-credinţă, în prospectele, rapoartele şi comunicările adresate publicului, date neadevărate asupra constituirii societăţii ori asupra condiţiilor economice ale acesteia.
2) Fals în înscrisuri sub semnătură privată si Uz de fals.
Parerea mea sincer, e ca ai facut o mare prostie, in primul rand nu cred ca patronul ar fi facut gestul asta pentru tine pentru a avea tu posibilitatea sa iei un credit, apoi sincer de tot sa fiu, poti trage acum de pe urma propriilor greseli invatand din ele si ... oricum fii multumit, la pensie o sa ai o mica crestere pentru majorarea salariului la suma la care a fost majorat in perioada ce a trecut. Bafta in continuare si ... data viitoare gandeste cu chetia aia ce iti sta pe umeri si care tine de umbrela ca sa nu te ploua in gat. SCUZE DC AM FOST PREA DUR, dar TRAIM IN ROMANIA cum de poti gandi ca un CHINEZ nush ..