avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... am o prolema Cum poate fi rezolvata?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

am o prolema Cum poate fi rezolvata?

Sunt angajatul unei firme.La rugamintea patronului am acceptat ca sa iau un credit, convenind cu acesta ca ratele sa fie platite de el.Pentru obtinerea sumei de bani patronul a completat o adeverinta cu un salariu superior celui incasat de mine.
Dupa un an de la contractarea creditului patronul intaryie sa plateasca ratele motiv pentru care am fost introdus in evidenta celor rau platnici.
INTREBARE:de savarsirea carei infractiuni se face vinovat patronul meu-avand in vedere eliberarea unei adeverinte de salariu cu un saariu superior celui incasat de mine-
care este modalitatea legala prin care as putea trece creditul pe numele patronului me
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:09, 9 Iulie 2009
Fapta "patronului" constituie fals intelectual, deoarece contrafacerea a avut loc cu ocazia intocmirii actului si de catre persoana care avea atributia intocmirii acelui act:

Art. 289 - Falsul intelectual

Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Uzul de fals nu e al sefului, ci chiar al dumneavoastra, deoarece cunoasteati ca adeverinta e falsa dar ati folosit-o pentru a obtine consecinte juridice:

Art. 291 - Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.
Sf. Gugal nu a gresit, insa incadrarea faptei descrise mai sus la ceea ce ati dat paste, nu prea se potriveste:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se sanctioneza falsul si uzul de fals? arlandh arlandh Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: Arendasul anexeaza contractului de arenda un act aditional falsificand semnatura arendatorului.Mai mult, ... (vezi toată discuția)
Infractiuni si infractiuni grave bladeiii bladeiii În cazul în care o personă fizică ori juridică a săvârşit mai multe infracţiuni de ex: 1. Abuz în serviciu 2. Fals în înscrisuri oficiale ... (vezi toată discuția)
Fals sau uz de fals maiami maiami care incadrare este mai grea , fals in inscrisuri sau uz de fals. (vezi toată discuția)