Buna ziua. Sunt PFA si in anul fiscal 2014 am realizat un venit de 7600 net. Pt anul 2015 m.au pus sa fac contract si cu casa de pensii pt care trebuie sa platesc minum adica 222 pe luna. Dat fiind ca venitul meu este unul mic pt 2014 sunt obligata sa cotizez si la pensie?
Da, nu erati obligata.
Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent,este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (35% x 2.415 lei = 845,25 lei) nu contribuie la pensie.
Daca ati apucat sa depuneti d600, contributia se adauga la stagiul de cotizare si va va fi de folos.
Da.am depus.o la inceputul anului, dar inca nu am apucat sa platesc fiind putin indecisa. Ma puteti indruma cum as putea sa incetez aceasta plata pt anul 2015.
Da, puteti sa depuneti chiar astazi declaratia 601 pentru ca e final de luna (altfel va mai pune la plata si inca o luna adica august) dar sa stiti ca nu va vor anula platile pe care trebuia sa le faceti pe primele luni din acest an si cu penalitati de intarziere. Sa aveti si copie dupa decizia de impunere pentru 2014 pentru a se convinge ei ca nu ati fi depasit plafonul.
Revin cu un raspuns in ceea ce priveste situatia mea de mai sus. Am fost la anaf si nu m.au lasat sa depun 601 pe motiv ca nu sunt angajata sau pensionara. Mi.au zis sa completez 600 rectificativa pt care am primit decizia 260...ceea ce ma mira pe mine e ca am vazut pe aceasta decizie data incetarii activitatii ca fiind 1/02/2015. Sper sa fie doar de incetare a platilor si nu a activitatii pt ca nu am completat altceva infara de 600.