Buna Ziua,
Am un apartament, ce a fost cumparat in 2001 de societatea mea de la cineva pe care l-am lasat sa locuiasca in apartament in continuare. In 2011 am cumparat apartamentul de pe firma pe mine ca persoana fizica. In continuare chiriasul (ce nu imi platea nici un leu chirie), m-a rugat sa-l las in apartament (eu locuiesc in alta parte). L-am lasat cu conditia sa-mi plateasca cheltuielile de intretinere. Dar din toamna lui 2011 nu a mai platit nimic (l-am crezut pe cuvant - din 2001 pana in 2011 nu a facut probleme). Am aflat acest lucru doar acum, in momentul in care a venit executorul la usa lui (contractul de prestari servicii la societatea de termoficare era pe numele lui). I-am demonstrat executorului sa nu puna sigiliu pe apartament ca este al meu, dar cu conditia sa platesc eu datoria acumulata.
Pot sa-l chem pe chirias in judecata, sa-mi plateasca suma pe care i-am achitat-o eu? Se observa foarte clar ca el este cel care a locuit in tot acest timp acolo si pot aduce si vecinii martori.
Cum il dau in judecata?
Pentru faptul ca dvs in calitate de proprietar al bunului imobil nu ati incheiat contract de locatiune,sunteti in culpa
De regula ,proprietarul bunului imobil incheie contractul de locatiune care contine clauze asiguratorii si pentru a caror nerespectare,proprietarul se poate adresa instantei de judecata
Chiar daca nu ati incheiat contract de locatiune si nu ati inregistrat documentul la autoritatea fiscala, puteti face o declaratie de venit rectificativa pentru perioada de inchiriere,urmeaza sa se aplice sanctiunea cu amenda pentru neinregistrarea contractului in termen de 15 zile de la data semnarii acestuia.
Ar fi bine insa sa inregistrati o adresa la furnizorul de termoficare in care sa mentionati situatia expusa si faptul ca nu doriti sa beneficiati de contractul semnat de chirias
Este de preferat sa parcurgeti procedura prealabila ,sa notificati oficial chiriasul cu obligatia achitarii debitelor acumulate la intretinere,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferent solutionarii in instanta.
Mai puteti incerca solutionarea prin mediator
Daca chiriasul nu intelege sa achite debitul acumulat la intretinere,ramane varianta actionarii acestuia in instanta
Nu este posibil prin ordonanta de plata, aceasta conform.art.1014 NCPCse aplica creantelor certe,lichide si exigible constand in obligatii de plata a unor sume de bani ce rezulta dintr-un contract civil,inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta ,constat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut ,regulament sau altui inscris,insusit de parti prin semnatura ori in mod admis de lege.
Dvs. nu aveti incheiat un contract civil cu chiriasul.Puteti utiliza procedura ordonantei presedintiale prevazuta de art.997-1002 NCPC.