avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... imputernicirea avocatiala = act autentic?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

imputernicirea avocatiala = act autentic?

Buna ziua!

Pun in discutia colegilor si publicului larg urmatoarea problema: Imputernicirea avocatiala.

Conform legii 51/1995 modificata prin OUG 159/2008 art. 42 , alineatul (2), prevede:
„(2) Actele intocmite de avocat pentru tinerea evidentelor profesionale cerute de lege, precum si pentru legitimarea fata de terti a calitatii de reprezentant sunt acte autentice.”

Personal consider ca in prezent imputernicirea avocatiala are aceeasi putere juridica cu actul autentic notarial, iar prevederile din imputernicire au valoare absoluta fata de terti pana la inscrierea in fals.

Incercand sa aplic aceasta teorie am intampinat pe langa problemele de obisnuinta (neobisnuinta mai bine zis) ,necunostiinta, urmatoarea problema: ca in imputernicirea avocatiala nu este specificat ca avocatul atesta identitatea, calitatea si vointa partilor......personal cred ca nu e necesar de vreme ce imputernicirea face dovada existentei contractului de asistenta juridica nefiind prin ea insasi contract efectiv.

Intrebarea mea este urmatoarea : cum considerati ca trebuie interpretat articolul antementionat, care ar fi limitele aplicarii sale, cat si alte aplicatii ale textului de lege.

Multumesc.



IMI CER SCUZE PT TITLU...eroare materiala :)
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 19:56, 11 Iulie 2009
Din cate stiam eu art 1171 Cod civil graia cumva ca inscrisul autentic este acela care
1) "s-a facut cu solemnitatile cerute de lege" (sa zicem ca merge)
2) "de un functionar public" :-/ :hm: (eram cumva si nu stiam?)
3) "care are dreptul de a functiona in locul unde actul s-a incheiat".

Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
romascanu, moderator
Inscrisul autentic in sens larg, reprezinta orice inscris al carui continut este indiscutabil, ca opus al inscrisului in fals. In sens restrans, juridic, reprezinta inscrisul intocmit cu solemnitatile prevazute de lege, de un functionar public care are dreptul de a indeplini atributiile functiei sale in locul unde a fost intocmit actul respectiv. In mod obisnuit, inscrisul autentic reprezinta actele intocmite de notari, dar in realitate aceasta categorie cuprinde si numeroase alte acte precum: actele de stare civila, hotararile judecatoresti, procesele verbale de indeplinire a actelor de procedura precum si orice alte inscrisuri intocmite de functionarii de stat in limitele competentei lor.
romascanu a scris:

Din cate stiam eu art 1171 Cod civil graia cumva ca inscrisul autentic este acela care
1) "s-a facut cu solemnitatile cerute de lege" (sa zicem ca merge)
2) "de un functionar public" :-/ :hm: (eram cumva si nu stiam?)
3) "care are dreptul de a functiona in locul unde actul s-a incheiat".



Perfect adevarat, Nicoleta, nu suntem functionari publici. Dar notarii se mai incadreaza in definitia functionarului public ?
problema ridicata este chiar interesanta, poate reusim sa o elucidam inainte ca sa ni se interzica cumva reprezentarea clientilor in baza imputernicirii avocatiale.ne putem pomenii intr-o buna zi ca ne vor trimite la notar sa ne facem imputerniciri pentru clienti...:giggle:
1. Regula este ca actul autentic este facut de un functionar public, care are competenta necesara, cu respectarea formalitatilor prevazute de lege.
2. Exceptiile sunt toate celelalte situatii in care legea confera putere de act autentic altor inscrisuri .


Alte discuții în legătură

Act autentic dorinv dorinv [i]Inscris incheiat cu respectarea formelor legale si a carui autenticitate este confirmata de semnatura si stampila autoritatii care l-a intocmit sau ... (vezi toată discuția)
Data certa/autentificare roumanie roumanie O intrebare de anul I cred. Dar am nevoie de unele lamuriri daca se poate. Care ar fi diferentele dintre data certa si inscrisul autentificat? Din cate ... (vezi toată discuția)
Act în formã autenticã. farkastraianiosif farkastraianiosif Bună ziua. Ce înseamnă \"act încheiat în formă autentică\"?. Act încheiat de notar?. Poate fi \"declaraţie pe proprie ... (vezi toată discuția)