avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act autentic

Inscris incheiat cu respectarea formelor legale si a carui autenticitate este confirmata de semnatura si stampila autoritatii care l-a intocmit sau verificat.

Acel act care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege de un functionar public, care are dreptul de a functiona in locul unde s-a facut actul.

Mijloc de proba din categoria inscrisurilor prevazute in art.1171 si urm. Cod Civil.

Cu privire la autentificare, vezi Legea nr.36/1995, notarul public fiind competent sa autentifice un act. Actul autentic are putere de proba. Actul poate fi atacat numai prin inscriere in fals. De asemenea, actul autentic poate fi investit cu formula executorie, avand astfel aceeasi putere ca o hotarare judecatoreasca.



Aceasta este definitia actului autentic pe care am gasit-o pe un site. Intrebarea mea este:
-In afara de notarul public care autentifica inscrisurile...de exemplu o societate comerciala cu capital majoritar de stat, inscrisurile emise de aceasta (sa zicem un contract de vanzare-cumparare imobil) au valoare de act autentic? Sau si acest contract trebuie sa treaca pe la notar pentru a fi "autentic"?

Multumiri.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 17:01, 2 Februarie 2009
contractele de vanzare cumparare imobil indiferent cine le incheie pj sau pf tre sa fie autentice. deci da se face prin notariat
Inscris incheiat cu respectarea formelor legale si a carui autenticitate este confirmata de semnatura si stampila autoritatii care l-a intocmit sau verificat.

Si cu articolul asta cum ramane?
dorinv a scris:

Inscris incheiat cu respectarea formelor legale si a carui autenticitate este confirmata de semnatura si stampila autoritatii care l-a intocmit sau verificat.

Si cu articolul asta cum ramane?


Raportat la ceea ce vă interesează, anume dacă actul încheiat de o societate comercială cu capital de stat este act autentic, răspunsul este nu. Societatea comercială nu este o autoritate în sensul celei din textul invocat de dumneavoastră. Chiar dacă are şi ştampilă, sigiliu sau orice altceva similar.

Liviu S.Bordaş
Ministerul Transporturilor printr-o autoritate din subordine, Aviatia Civila, poate vinde o cladire printr-un contract de v-c, respectand cerintele legii, contractul fiind considerat inscris autentic deoarece a fost intocmit de Aviatia Civila din subordinea Ministerului Transporturilor?
...parerea mea e ca nu pentru simplul motiv ca fiind vorba de 2 parti ambele consimtaminte trebuie sa imbrace forma autentica...faptul ca inchei un contract cu ministerul transporturilor nu face ca si consimtamantul meu sa fie dat in forma autentica...el nu-mi poate autentifica mie consimtamantul, nu are aceasta calitate...in schimb, un act unilateral emis de min trans poate fi considerat autentic...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura vanzare imobil Ion Monica Ion Monica Pot sa vand un imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica numai pe baza de factura fiscala, fara sa fac contract notarial? Ce TVA se aplica ? Imobilul ... (vezi toată discuția)
Act în formã autenticã. farkastraianiosif farkastraianiosif Bună ziua. Ce înseamnă \"act încheiat în formă autentică\"?. Act încheiat de notar?. Poate fi \"declaraţie pe proprie ... (vezi toată discuția)
Imputernicirea avocatiala = act autentic? Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua! Pun in discutia colegilor si publicului larg urmatoarea problema: Imputernicirea avocatiala. Conform legii 51/1995 modificata prin OUG ... (vezi toată discuția)