avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

O persoana aflata in concediu crestere copil are contractul suspendat pana la data de 26.09.2015 ( data la care copilul implineste 2 ani ). In ultima luna mai beneficiaza de indemnizatie sau este obligata sa revina in campul muncii la data de 27.08.2015, iar tatal sa stea in CCC o luna ?
Tatal in CCC este optional sau obligatoriu ? In acest caz ce trebuie facut - care este procedura legala ptr a beneficia de indemnizatia respectiva si in luna 24 ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:22, 2 August 2015
Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna. In speta, mama trebuie sa revina in campul muncii la data de 27.08.2015.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna. In speta, mama trebuie sa revina in campul muncii la data de 27.09.2015.

Normele de aplicare a OUG 111/2010
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta
(5) in situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap
(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu
(8) in situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6)
(9) in situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Nu este obligatoriu sa intre si tatal in CCC. In cazul in care nu o face durata CCC pentru mama se reduce cu o luna de zile - numai daca tatal indeplineste conditiile -, adica in a 24-a luna mama nu va primi indemnizatia pentru CCC.
Multumesc frumos ptr raspuns.
Numai bine.
1. In aceasta a 24-a luna mama poate relua activitatea sau poate solicita concediu fara plata (CFP) pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

2. - Luna de CFP pentru cresterea copilului este perioada asimilata stagiului de cotizare la sanatate, pensie si somaj.
- De asemenea constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

3. - CFP pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani se acorda de catre angajator la cerere.
- Anuntati in scris AJPIS ca sunteti in CFP pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani pentru a vi se plati contributia la sanatate (atasati la scrisoare o adeverinta de la angajator prin care sa confirma ca sunteti in acest CFP).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca tatal nu isi ia o luna de concediu pentru cresterea copilului? elidiab elidiab Eu sunt in CIC, fetita implineste 2 ani in 1 mai. Eu inca alaptez, am aflat de curand ca tatal are dreptul la o luna de CIC ... dar e obligatoriu? Exista temei ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil de 1 luna pt tati cayola cayola Buna ziua As dori sa va intreb daca mama isi ia concediu de ingrijire copil de un an ,dupa care prelungeste al doilea an fara plata si decide sa se intoarca ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)