avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde se incadreaza acum, in legea penala, nevirarea la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde se incadreaza acum, in legea penala, nevirarea la buget a contributiilor retinute la sursa

Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă. La firma unde lucrez contributiile retinute la sursa din salariul angajatilor (CAS, sanatate si somaj) nu se vireaza de ani de zile la bugete. Doresc sa fac plangere la Politie impotriva angajatorului dar nu stiu unde se incadreaza in acest moment aceasta fapta. Curtea Constitutionala a declarat recent neconstitutional art. 6 din Legea 241/2005 care se referea strict la aceasta infracţiune, pe motiv că în lege nu sunt menţionate în clar care sunt contributiile cu reţinere la sursa. În aceste condiţii, ce delict reprezintă - deturnare de fonduri (căci sunt afectate, prin nevirarea banilor, bugetele unor instituţii de stat, respectiv Casa de pensii, Casa de Sanatate, ANOFM) sau furt sau altceva? Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 16:18, 20 August 2015
Sancţiunile care se pot aplica pentru aceeaşi faptă de nevărsare a contribuţiilor cu reţinere la sursă
[ link extern ] /
Vă mulţumesc. Problema este că dacă art. 6 din Legea 241/2005 a fost declarat în urmă cu două luni neconstituţional, atunci nu pot face sesizare penală în baza lui (la data apariţiei articolului pe care mi l-aţi indicat, această lege era în vigoare). De aceea aş vrea să ştiu la ce reglementare legală care să fie în vigoare mă pot referi când fac sesizarea. Eu mă gândisem să invoc deturnarea de fonduri (dat fiind faptul că în definiţia acestui delict este inclusă şi fapta care are drept consecinţă afectarea unor instituţii ale statului, iar nevirarea banilor impietează asupra bugetelor unor instituţii de stat). Credeţi că este în regulă aşa? Vă mulţumesc
1. Link-ul arata de dvs. prezinta un articol din octombrie 2012.

2. - In noiembrie 2012 a aparut Legea 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal care abroga unele articole din legile care spuneau ca sunt infractiuni nevirarea retinerilor la sursa: impozit pe venit, contributia la pensie, sanatate si somaj.
- Aceste fapte sunt acum contraventii ceea ce nu este bine pentru salariati pentru ca pierd la drepturile la pensie, sanatate si somaj.

3. - Magistratii Curtii Constitutionale au stabilit ca restantierii la Fisc nu mai pot fi condamnati sau amendati penal

- Cititi si pe:

[ link extern ] /
Angajatorul care nu a virat la fond contribuţia reţinută de la asiguraţi se poate face vinovat de infracţiunea de deturnare de fonduri, care se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Nu trebuie sa va faceti dvs probleme privind incadrarea penala a faptelor respective,formulati plangerea si solicitati luarea masurilor legale ce se impun.Succes.

Alte discuții în legătură

Proceduri ulterioare demisiei/concedierii pentru incheierea asigurarii de sanatate alex68 alex68 Va rog sa ma ajutati si pe mine în următoarea problemă. Lucrez la o firmă de aproape 20 de ani, insa in ultima perioada situatia financiara a firmei este ... (vezi toată discuția)
Contributii neplatite de angajator cristina ciocirlan cristina ciocirlan Buna ziua. Lucrez in cadrul unui institut de cercetare. Salariile nu s-au mai dat de 2 luni si am inteles ca unitatea nu are nici conteributiile la stat ... (vezi toată discuția)
Taxe oprite salariatilor dar neplatite la stat leonora leonora Buna ziua Unde se poate face o sesizare impotriva unei firme care a oprit taxele salariatiilor (CAS,CASS si SOMAJUL) dar nu le-a platit la stat pe o perioada ... (vezi toată discuția)