avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Taxe oprite salariatilor dar neplatite la stat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Taxe oprite salariatilor dar neplatite la stat

Buna ziua
Unde se poate face o sesizare impotriva unei firme care a oprit taxele salariatiilor (CAS,CASS si SOMAJUL) dar nu le-a platit la stat pe o perioada de 2 ani de zile?Salariatii sunt speriati pentru ca au auzit ca patronul vrea sa inchida firma si sa plece in tara,angajatii ramand astfel fara taxe platite statului la zi.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:43, 28 Iunie 2012
Contribuabili - Infractiuni si contraventii
Incalcarea prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice atrage raspunderea materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz.

CONTRAVENTII

Constituie contraventie urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni:
j) nerespectarea termenelor prevăzute de lege pentru plata contribuţiei de asigurări sociale;

k) neplata de către angajator, timp de 3 luni consecutiv, în condiţiile legii, a contribuţiei de asigurări sociale la bugetul asigurărilor sociale de stat;
o) fapta persoanei de a nu transmite, timp de 3 luni consecutiv, la casele teritoriale de pensii, respectiv la casele de pensii sectoriale declaraţia nominală de asigurare;

p) fapta persoanei de a nu vira, pentru o perioadă de 3 luni consecutiv, la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţia de asigurări sociale reţinută de la asigurat.

Sesizare la casa de pensii, anaf.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
Popa Adrian, Contabil
adica ... pur si simplu ma duc si fac sesizare catre casa de pensii pentru faptul ca-l suspectez pe angajator ca nu mi-a platit contributiile la stat pe o perioada de 4 ani si jumatate? In aceasta perioada a vandut si cumparat vreo 3 firme si nici nu se mai stie ce a facut cu ele. Cert este ca are blocate conturile. Eu am o hartie de la casa de pensii dar nu scrie negru pe alb ca angajatorul a platit darile catre stat ci numai venitul pe perioadele lucrate. Deci nu stiu daca el a platit sau nu. Inca un aspect ar fi acela ca pe ultima perioada de cateva luni lucrate nemaiexistand completarea cartilor de munca am cerut adeverinta de vechime, pe care mi-a dat-o dupa un an de zile si in care nu apare scris, cum ca ar fi platit ceva la stat, ci numai vechimea. Sunt intr-o ceata totala si nimeni nu da nici un fel de informatii despre acest subiect. Talharii astia de angajatori ne duc cu zaharelu' si la pensie ne trezim cu un vraf de hartii in brate pe care statul nu da doi bani. Nicaieri nu scrie negru pe alb cand si cat a platit angajatorul taxele salariatilor. De unde obtin o asemenea dovada pentru ca la pensie sa o am la mana ?
OG 86/2003 privind unele reglementări în domeniul financiar
1)Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
....

Sesizati , in acest sens, ANAF-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia pentru pensie haini haini Buna ziua.Sotul meu a lucrat la o firma privata timp de 5 ani ,respectiv din 2005 pana septembrie 2010.Pana la ora actuala nu am stiut ca de la firma ... (vezi toată discuția)
Perioade in care angajatorul nu a platit cas albudidi albudidi Va rog sa-mi spuneti daca perioada (7 luni in cursul a 2 ani) in care angajatorul nu a platit CAS datorat la stat este considerata vechime in munca si daca ... (vezi toată discuția)
Contributii pensii carmenssilva carmenssilva Cum poate fi sanctionat un angajator care nu a platit contributia la pensii si nu poate elibera adeverinta de vechime? (vezi toată discuția)