avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... perioade in care angajatorul nu a platit CAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

perioade in care angajatorul nu a platit CAS

Va rog sa-mi spuneti daca perioada (7 luni in cursul a 2 ani) in care angajatorul nu a platit CAS datorat la stat este considerata vechime in munca si daca aceeasi perioada se ia in calcul ca vechime si la stabilirea vechimii minime necesare pentru pensionare anticipata. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 29 August 2018
Daca angajatorul nu a platit CAS din motive intemeiate (CM sau CFP) nu se iau in considerare la vechime. Daca nu a platiti din diverse alte motive se iau in considerare.
Va rog sa-mi spuneti daca perioada in care CAS-ul nu a fost platit din vina angajatorului, se considera la vechimea minima pentru pensionarea anticipata. Va multumesc.
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
...

Art. 144
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
...
b) nedepunerea declaratiei individuale de asigurare, prevazuta la art. 11;
...
p) fapta persoanei de a nu vira, pentru o perioada de 3 luni consecutiv, la bugetul asigurarilor sociale de stat contributia de asigurari sociale retinuta de la asigurat.

Art. 145
(1) Contraventiile prevazute la art. 144 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la lit. b), c), f), g), i), m), n) si o);
b) cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei, cele prevazute la lit. a), d), e), h), j), l) si p);
...

Art. 146
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 144 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art.145 se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate, precum si de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.


2. - Asadar pentru dvs. ca salariat nu va afecteaza la stagiul de cotizare daca angajatorul a retinut si nu a platit contributia la pensie (CAS).
- Dar pentru asta trebuie ca angajatorul sa depuna macar declaratia nominala individuala cu contributiile lunare datorate.
- Casa de Pensii are parghiile legale de a recupera banii de la angajator.

3. In concluzie, cele 7 luni in care ati datorat contributii de asigurari sociale, vi s-au retinut pe statul de plata dar nu au fost virate de angajator, sunt luate in calculul stagiului de cotizare (vechimii in munca) pentru orice fel de pensie.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Va urez Sarbatori fericite si La multi ani.
Deci intrebare mea este cum se calculeaza punctul de pensie pentru acea perioada neplatita, caci ca si ani de pensie se pun!Nu cumva punctul de pensie pentru acei ani este zero, doar se fac inmultiri si impartiri!!!!?????Si rezultatul este sub mediocru!Dupa 46 de ani si 3 luni am o pensie de 1300!!

Alte discuții în legătură

Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor de catre angajator suzana34 suzana34 Buna ziua! Cum procedez in cazul in care angajatorul mi.a platit doar o parte din contributiile la casa de pensii? (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor la pensii jenilazar jenilazar Va rog sa ma lamuriti in urmatorul caz: sunt angajata cu contract de munca inregistrat la Revisal ,la o firma particulara din mai 2014 si am constatat ca nu ... (vezi toată discuția)