avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare incetare cim in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare incetare cim in perioada de proba

buna ziua

sunt angajator si am notifica un angajat care este in perioada de proba de incetarea cim.
1.nu a vrut sa semneze notificarea.o trimit prin posta cu confirmare de primire si daca nu o semneaza ce fac?
2.care este termenul(in zile lucratoare) in care trebuie sa-i ajunga notificarea prin posta?

multumesc
Cel mai recent răspuns: badiumaria , utilizator 12:34, 11 Septembrie 2015
Este foarte bine cum ati procedat , ii veti plati salariul la data mentionata in c.i.m.
Ce intelegi freeelis prin :

Transmiterea in revisal a incetarii se face la data incetarii.

Ultima zi de lucru a angajatului sau prima zi lucratoare in care acesta nu mai are calitate de angajat ? Vesnica polemica :)
Data incetarii c.i.m. este data mentionata in decizia de incetare a c.i.m. in care raportul de munca inceteaza.

Nu exista nicio reglementare in Codul Mucnii si nici in HG 500/2011 care se refera la ultima zi de lucru a salariatului si nici la prima zi lucratoare in care acesta nu mai are calitate de angajat.

Atat timp cat legea este ambigua in acest sens, fiecare procedeaza cum doreste.

Va redau mai jos din Codul Civil:
art.2553 - Termenul stabilit pe zile
(1) Când termenul se stabileşte pe zile, nu se ia în calcul prima şi ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va împlini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie îndeplinit într-un loc de muncă, termenul se va împlini la ora la care încetează programul normal de lucru. Dispoziţiile Art. 2556 rămân aplicabile.



Ultima modificare: Marți, 11 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara!
Va retin atentia cu o chestiune de "nuanta" privind notificarea incetarii cim in perioada de proba. Se intocmeste DECIZIE incetare contract individual de munca avand urmatorul continut:

SC ..., J ..., RO..., Sediu ...
DECIZIE incetare contract individual de munca
NR. x /data
La contractul de munca inregistrat in REVISAL sub nr. ../data
Subsemnatul ..., reprezentant al SC ..........

Decide incetarea contractul individual de munca a salariatului ...... in data de ......, in temeiul art. 31 alin. 3:"........."

Impotriva prezentei decizii de DESFACERE a contractului individual de munca, salariatul se poate adresa cu plangere Tribunalului ...., in termen de 30 de zile.

Prezenta decizie a fost intocmita in 2 exemplare, cate una pentru fiecare parte si intra in vigoare incepand cu data de ....
Angajator Angajat
...................... .......................


1. Se poate considera aceasta decizie drept NOTIFICARE a incetarii cim in baza art. 31 alin. 3 sau o comunicare a deciziei de incetare cim?
2. Sintagma "desfacere a contractului de munca" este corect folosita? In opinia mea "incetare a cim" ar fi fost corect, pt ca "desfacere" pare a fi ca o sanctiune.
3.Decizia nu este un act intern al societatii si se poate elibera copie la cererea fostului angajat?
Va multumesc!
Art.31 C.mun.
....
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....

1. Prin urmare, denunţarea unilaterală a contractului individual de muncă în baza art. 31 alin. (3) C.mun. nu este condiţionată de urmarea unei proceduri, singura condiţie de formă, stipulată ad validitatem, fiind cerinţa formei scrise a notificării.

"Introducerea cuvântului "numai" în cuprinsul alin. (4^1) al art. 31 din Codul muncii - in prezent art.31 alin.3 - are drept consecinţă inadmisibilitatea oricărei alte modalităţi de încetare a contractului individual de muncă în perioada de probă, în afara notificării scrise a oricăreia dintre părţi. Însă forma scrisă a notificării reprezintă o condiţie ad validitatem. (Alexandru Ţiclea, Modificările aduse Codului muncii în urma aprobării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2005 prin Legea nr. 371/2005, în Revista română de dreptul muncii nr. 4/2005, p. 13)".

In practica, unii angajatori emit si decizii de incetare.

2. Corect ar fi "inceteaza" si nu "desfacere".

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Alte discuții în legătură

Incetare cim perioada proba Viovas Viovas Buna ziua. Am un salariat cu cim perioada nedeterminata cu 90 zile calendaristice perioada de proba. Cele 90 zile se implinesc duminica 29.07.2012. Pot face ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba alexandroni alexandroni Daca in CIM este prevazuta perioada de proba de 30 zile care este modalitatea de desfacere a contractului de munca ? Se inregistreaza in revisal ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Demisie seb8i seb8i Buna ziua! care sunt pasii pentru depunerea demisiei? dupa depunerea actului mai este nevoie prezenta,la lucru? trebuie motivata aceasta? multumesc (vezi toată discuția)