avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Condamnarea la despagubiri si prescriptia condamnarii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Condamnarea la despagubiri si prescriptia condamnarii

O persoana fizica are un proces penal in Romania,este condamnat la 1 an inchisoare cu suspendare si plata unor despagubiri in valoare de 10 000 Euro,catre o firma S.C.(aprilie,2011) In Romania,a fost reprezentata in instanta de 2 avocati.Persoana respectiva,a fost condamnata in lipsa,ea locuind intr-un stat non-european,fiind cetatean al acelui stat(dubla cetatenie).Dupa 4 ani de la condamnare,isi cumpara in Romania o locuinta,devine astfel proprietar(inainte nu era proprietar).La intrebarea,pusa celor 2 avocati,"exista prescriptie in cazul condamnarii la despagubiri catre o firma S.C",primeste 2 raspunsuri total opuse,diferite:1-ul avocat:exista prescriptie,ea intra in vigoare la 3 ani dupa data condamnarii definitive,2-lea avocat:nu exista prescriptia,obligatia de a plati despagubirile este permanenta.Aceeasi intrebare,pentru aceeasi condamnare,in conditiile aceleasi legi,dar cu 2 raspunsuri total diferite
Intrebarile mele:care este raspunsul corect si de ce sunt 2 raspunsuri diferite pentru acelasi caz?Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2015
ContSters308692, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters308692 , utilizator 17:26, 4 August 2015
Daca nu incearca sa il execute in termenul de 3 ani si sta in pasivitate, intervine prescriptia, daca depune diligente in acest sens, termenul de prescriptie se poate intrerupe.
Va multumesc pentru raspuns.Imi puteti spune conform carui articol intervine prescriptia,dupa 3 ani?
ART. 2517- Codul Civil
Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
Reglementări anterioare:
- art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958, republicat

Termenul de prescriptie intra in vigoare automat sau este necesara recunoasterea prescriptiei,in instanta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare cptelena cptelena Soțul meu a fost condamnat la 2 ani de închisoare,termenul expirând la 10.09.2015,as dori sa stiu când poate cere reabilitarea sau daca se face de drept. (vezi toată discuția)
S-a abrogat legea 167/1958 privind prescriptia extinctiva? mereuinfo mereuinfo Va rog sa-mi spuneti daca in cazul asociatiilor de proprietari legea 230/2007 interzice aplicarea legii 167/1958 privind prescriptia extinctiva intrucat ... (vezi toată discuția)
Reabilitare Dapix75 Dapix75 Cand intervine reabilitarea? Vad ca la art 166 din noul cp se spune ca reabilitarea judecătorească intervine acum fara acea fractie din pedeapsa. Exemplu ... (vezi toată discuția)