Buna ziua,va rog un sfat ,s-a vandut un ap. din scara blocului prin licitatie si a fost adjudecat de catre o persoana,in schimb fostul executat avea datorii la intretinere de 10.000lei neachitate, acuma noul propietar a facut cerere sa se radieze fostele datorii datorita faptului ca in actul de adjudecare sta stipulat faptul ca "Imobilul sa vandut liber de ori ce sarcini"cum este normal sa se procedeze intr-o astfel de situatie?pt. ca datoriile exista si nu cred ca trebuie sa le suportam noi ceilanti propietari.Va multumesc!
DACA asociatia si-ar fi inscris in Cartea Funciara privilegiul cu privire la debitele celui executat silit, din banii obtinuti si-ar fi recuperat debitele....Dar, noul proprietar are dreptate sa ceara "stergerea" intrucat nu au fost inscrise in cartea funciara a imobilului pentru opozabilitate....El a cumparat "curat". Nici ceilalti proprietari nu pot fi obligati sa suporte aceste debite (si nu vor fi impartite intre proprietarii ramasi) care vor ramane in contabilitatea asociatiei
Conform legii, adjudecatarul preia imobilul liber de orice sarcini, inclusiv in ceea ce priveste debitele reprezentand cote de intretinere restante ale vechiului proprietar.
Nici nu ar avea cum sa fie obligat la plata acestora de vreme ce nu este raspunzator de plata cotelor (nu era proprietar).
Culpa este exclusiv a asocatiei prin reprezentantii ei legali care nu au dat dovada de diligenta si au permis acumularea unei asemenea restante fara a-l actiona in judecata pe datornic si fara a inscrie in cartea funciara privilegiul.
Am intalnit o asemenea situatie si am semnalat o carenta a legislatiei noastre. La vanzarea unui apartament prin notar este strict necesara o dovada de la asociatie ca avem cotele la zi. La executare nu exista o astfel de precizare.
Parerea mea este ca acel executor judecatoresc trebuia sa vina la fata locului si sa vada daca apartamentul are sau nu datorii la asociatiei. Orice locuitor la bloc stie ca un apartament acumuleaza datorii. Dar posibil ca acel executor sa fii stat in fotoliul lui, sa nu fii facut depasarea la imobil si a dat apartamentul ca liber de sarcini. Este o realitate in Romania in care sunt, totusi, milioane de oameni care stau la bloc. Fireste ca executorul statea la vila si a uitat cum e viata la bloc.
Cum am procedat: i-am pus in vedere noului proprietar ca va putea revinde apartamentul in momentul in care vom recupera banii de le vechiul proprietar. Asta poate sa dureze ani de zile. Nicio problema: noul proprietar asteapta ani de zle. La acest argument a platit imediat si litigiul s-a incheiat.
Bine am inteles,dar legal la ce ati expus d-vastra ca nu poate revinde pina nu plateste vechiul propietar debitul,cum se poate impiedica sa nu-l revanda ap?Va multumesc anticipat!
Pe caile legale asociatia trebuia sa actioneze inainte de executarea silita, asa cum s-a mai spus. Restantierul, fostul proprietar, trebuia dat in judecata de mult timp.
Acum este mai greu dar nu imposibil sa fie dat in judecata tot fostul proprietar. In instanta asociatia sa-i ceara sa-si achite datoriile pentru ca sunt ale lui, ale fostului proprietar. Poate ca acesta mai are alte proprietati, are venituri ce pot fi poprite, executate....
Dar e greu de crezuta ca un presedinte de asociatie care nu a actionat in instanta un restantier ce a acumulat 10.000 lei restante, va sti sa actioneze acum cand este mult mai greu.
Fiecare lucru trebuie facut la timpul lui.