avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... garantie materiala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

garantie materiala

Ce se intampla daca cenzorul nu achita garantia materiala stabilita prin Legea 230/2007 ? Poate functiona si asa ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:21, 12 Iulie 2009
Cenzorul poate munci si fara garantie daca adunarea generala nu hotaraste ca trebuie sa constituie garantie, iar asociatia poate functiona foarte bine. Legea 230/2007 nu stabileste garantia materiala pentru cenzor.
Art. 21.din legea 230/2007 -
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens.

handsu a scris:

Ce se intampla daca cenzorul nu achita garantia materiala stabilita prin Legea 230/2007 ? Poate functiona si asa ?

Pai ce sa se intample? N-o sa aveti cenzor. Si de functionat, presupun ca va referiti la asociatie, poate functiona si....asa, fara cenzor, dar aveti curaj?
Daca va referiti la functionarea cenzorului.....poate functiona si....asa.
Serios, la acest capitol, legea s-a intrecut pe sine, legiuitorul a avut un moment de visare ......
conform citatului dat de adriantot, NUMAI DACA adunarea generala decide depunerea unei garantii bancare de catre cenzor sau membrii comisiei de cenzori aceasta actiune devine obligatorie. daca nu se decide astfel, acestia isi pot indeplini rolul epntru care au fost alesi.
nu inteleg totusi de ce acestia trebuie sa depuna aceasta garantie, deoarece acestia nu umbla cu banii ci are urmatoarele atributii:
Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.

si, din cite am observat, administratorul, contabilul si casierii nu au aceasta obligatie a depunerii garantiei bancare
Legea 230/2007 aduce lumina :
Art. 35. -
(1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) şi ale art. 22.

Iar la articolele 21(2) se specifica ;
Art. 21. -
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.


Asadar garantia poate fi stabiliata prin hotarare a adunarii generale pentru cenzor, administrator, casier, contabil. Daca adunarea generala nu hotaraste constituirea garantiei, se poate lucra si fara garantie.
Daca asociatia de proprietari nu stabileste ca persoanele prevazute expres de legiuitor sa constituie o anume garantie, este problema acesteia. Functionarea asociatiei nu depinde de depunerea sau nu a acestei garantii.
Constituirea garantiei, in opinia mea, este absolut obligatorie pentru administrator, contabil, casier, respectiv pentru persoanele care gestioneaza direct valori banesti. In aceasta situatie, nu ar mai exista cazuri de fuga a administratorilor sau a casierilor cu banii asociatiei, iar asociatia sa ramana cu buzele umflate...si cu datorii neachitate la furnizori...aceste cazuri sunt intalnite foarte des in practica atunci cand nici cenzorii nu-si fac datoria, cand cel care manuieste banii asociatiei nu constituie o garantie egala cu valoarea incasarilor pe o luna a asociatiei, cand nu este controlat de nimeni, pentru ca este considerat o persoana de incredere ....;)

Alte discuții în legătură

Incetarea cim in timpul concediului medical bratitu bratitu pentru ca de peste 6-7 ani la asociatia noastra de propr. nu s-a tinut nici-o adunare generala si pt.ca existau suspiciuni privind corecta gestionare a banilor ... (vezi toată discuția)
Bani incasati in plus , de catre administrator gera905 gera905 Buna seara. Ca presedinte, am constatat ca administratorul incaseaza mai mult decat ce este pe facturi. Situatia a persistat 5 ani. La cererea com. exec. de a ... (vezi toată discuția)
Presedinte, administrator, cenzor grigoryu grigoryu Probleme cu presedinte asociatie proprietari. Precizez.Fac parte dintr-o ... (vezi toată discuția)