avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1680 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit majorat pe apartamentul luat prin Prima Casa
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit majorat pe apartamentul luat prin Prima Casa

Buna ziua, am fost azi sa-mi inregistrez pe fond Fiscal apartamentul luat prin Prima Casa BCR si mi s-a dat sa completez si sa duc maine declaratia speciala de impunere pentru impozitul majorat pe cladiri pe motiv ca am cota parte 1/4 dobandita prin succesiune (cand eram minora) la casa din adresa de pe buletin, dar m-am incadrat la prima casa pentru ca imi revine o supraf. infima sub 50 mp utili prin acea cota parte.
Acuma am inteles ca cotele parte de mostenire nu se considera cum ca as avea o cladire in propietate, intrebarea mea este daca sunt cumva scutita de impozitul majorat, mai ales avand in vedere ca apartamentul este luat prin prima casa? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 09:09, 6 August 2015
În acestă situație nu sunteți scutită de impozitul majorat.
Dvs aveți două locuințe în proprietate:
- cea dobândită prin succesiune (ctă de deținere 1/4) și care este și locuință de domiciliu
-cea cumparată prin programul prima casă
Potrivit Codului fiscal, art 252
[ link extern ]

"(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;"

În situția în care vă veți muta in apartamentul cumpărat prin programul prima casă, acesta va deveni locuința de domiciliu și nu veți plăti impozit majorat. Clădirea dobândită prin succesiune legală unde dețineți 1/4 va deveni a doua clădire in afara celei de domiciliu pentru care nu veți datora impozit majorat potrivit art 252, alin 2
(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozitului majorat pentru mai multe cladiri-persoane fizice EH0525 EH0525 Am (1).un apartament la bloc ,apoi am mostenit (2).19% din apartamentul parintilor si acum mi-am construit inca (3) o locuinta. Pentru locuinta(3) mi ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe cladire mirela_blue mirela_blue buna ziua, am si eu o nelamurire privind impozitul pe cladiri. tatal meu a decedat in 2011.anul acesta am deschis succesiunea si in urma acesteia eu si ... (vezi toată discuția)
Referitor la stabilirea impozitului pe mai multe cladiri Diegutza Diegutza Buna ziua,va cer sfatul referitor la legea 59 din 2010. Adresa mea de domiciliu este intr-un apartament unde am cota parte de proprietate de 68 % din care 17% ... (vezi toată discuția)