Buna ziua , am si eu o problema , sotia mea lucreaza intr-o primarie din tara , unde a avut calitatea de personal contractual , in luna iulie a dat examen pentru a promova ca functionar pubilc , insa pana in data examenului ea a fost insarcinata si a fost silita de conducere sa vina pana in ultima zi la serviciu , a nascut apoi a venit la examen (fiind in condediu medical de lauzie) , a promovat examenul , iar acum ne confruntam cu urmatoarea problema:
I se cere sa vina la serviciu desi este in medical , si i se cere sa renunte la concediul de cresterea a copilui , pe motiv ca trebuie sa se prezinte la serviciu .
Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici
Art. 95
(1) Raportul de serviciu se suspenda la initiativa functionarului public in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, in conditiile legii;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) desfasurarea unei activitati in cadrul unor organisme sau institutii internationale, in alte situatii decat cele prevazute la art. 94 alin. (1) lit. c);
d) pentru participare la campania electorala;
e) pentru participarea la greva, in conditiile legii.
(2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivata a functionarului public, pentru un interes personal legitim, in alte cazuri decat cele prevazute la alin. (1) si la art. 94 alin. (1), pe o perioada cuprinsa intre o luna si 3 ani.
(3) Cererea de suspendare a raportului de serviciu se face in scris, cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de data cand se solicita suspendarea, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (1) lit. e), cand cererea de suspendare se face cu 48 de ore inainte de declansarea grevei.
(4) Suspendarea raportului de serviciu se constata in cazurile prevazute la alin. (1) si la art. 94 alin. (1), precum si in alte cazuri reglementate prin legi speciale, respectiv se aproba in cazul prevazut la alin. (2), prin act administrativ al persoanei care are competenta numirii in functia publica.
(5) Dispozitiile art. 94 alin. (2) se aplica in mod corespunzator si pentru cazurile prevazute la alin. (1) si (2).
Prin urmare, sotia dvs poate solicita suspendarea raportului de serviciu incepand cu data numirii in functia publica.