Bună ziua. Sunt intr-o situație oarecum incomoda.
In 2007 m-am mutat la fostul soț in alt județ. Am locuit împreună cu fostii socrii. In 2008 am făcut nunta, la cheltuieli participând și părinții lui (unele aconturi fiind achitate de către ei), mama mea nefiind intr-o situație financiara prea bună. După achitarea tuturor cheltuielilor după nunta, banii rămași au fost puși în depozite bancare de către soacra pe numele ei (avea cont la banca respectiva) cu împuternicire de retragere doar pentru fiul ei.
In 2008 am schimbat jobul cu unul la stat. Am luat împreună al 13-lea salariu, bani care la fel au fost depuși in cont.
In 2010, banii au fost folosiți pentru achiziționarea unei case undeva la țară. Socrii au făcut împrumut și au investit în consolidare și extinderea casei.
In 2012, in urma unor probleme cu fostul soț, am ajuns la concluzia ca diferențele de opinii sunt prea multe și e mai bine ca fiecare sa își vadă de drum.
La sfârșitul lui 2012 s-a pronunțat divorțul. In ceea ce privește partajul nu am dorit sa îl fac atunci pentru ca ar fi însemnat cheltuieli prea mari la momentul respectiv.
Menționez că la părăsirea căminului conjugal fostul nu a fost prezent, insa au fost părinții lui, nelasandu-ma sa imi iau toate lucrurile, pe motiv ca fostul soț a plătit pentru ele.
Intr-o încercare de a rezolva problema fără a merge în instanță, mi-au propus să îmi înapoieze suma cu care mama mea a contribuit ca dar de nunta, nimic altceva. Motivația lor este ca mi-au plătit facultatea, concediile petrecute la mare, deplasări la serviciu, inclusiv alimentația zilnica, fapte care spun ei pot sa le dovedească. E de recunoscut faptul că fiind amândoi bugetari, nu am prins vremuri prea bune în 2010-2011 și părinții lui ne-au ajutat.
Însă întrebarea mea este următoarea: eu nu am alte drepturi? Am plecat doar cu hainele si nici alea toate.
Aștept sfaturi pentru a putea ajunge la un consens cu acești oameni.
Buna ziua, socrii nu prea au ce cauta in aceasta ecuatie!
Problema partajului se pune intre cei doi fosti soti. Drepturile dvs. sunt cel putin 50% din bunurile comune. Cine solicita mai mult trebuie sa produca dovezi in acest sens... inclusiv fostii socrii!!!
Daca nu va intelegeti, asa dupa cum se si observa, va trebui sa deschideti o actiune de partaj bunuri comune , in instanta.
Multumesc pentru opinie.
Insa ca bun comun nu e decat casa cumparata pe numele nostru si la care au participat si fostii socri cu extinderea si intretinerea. In cazul in care banii ramasi de la nunta au fost in contul mamei lui, cum se poate demonstra ca acei bani au fost ai nostri?
Intr-adevar ei nu au drept de opinie in acest partaj, insa el considera ca intretinerea noastra timp de aproape 5 ani(ani de convietuire), au suportat-o ai lui, desi ambii am fost angajati pe toata aceasta perioada.
Eu nu doresc 50% din valoarea casei, insa consider ca banii de la nunta, un anumit procent, mi s-ar cuveni.
Sa mai incerc sa discut pe tema asta sau sa merg in instanta?
Problema e ca stam in judete/orase diferite si cheltuielile ar fi cam mari.
Multumesc anticipat.
Cel mai bine ar fi sa discutati direct cu un avocat, inainte de a merge in instanta.
In ceea ce priveste continuarea discutiilor cu fostul sot (care inteleg ca este "reprezentat" de socrii) nu vad ce ar mai fi de discutat, daca ei se situeaza pe pozitia de acuzare a dvs. Ei ar trebui sa inteleaga ca sunteti 2 persoane mature care ati incercat sa construiti ceva impreuna, dar nu s-a putut si prin urmare ati luat hotararea de a merge separat in viata.
Prin acuzatiile care vi le aduc nu vor reusi sa intoarca timpul si nici sa schimbe ceva. Asta e clar.
Iar bunurile comune trebuie impartite cumva, deoarece este si contributia dvs. acolo... mai mica sau mai mare, ramane de vazut.
In ceea ce priveste costurile motivat de faptul ca locuiti in orase diferite, nu se justifica temerea dvs.
Aceleasi sunt consturile in conditiile in care veti angaja un avocat. Nu va fi nevoie sa va prezentati la instanta, se va prezenta acesta si va depune toate diligentele in vederea unei aparari cat mai eficiente.
Hainele va apartin si aveati dreptul sa le luati imediat.
Si acum aveti acelasi drept inclusiv prin proces separat fata de cel de partaj.
La partaj se va analiza absolut tot.
Apararile probele, etc...
De principiu se merge pe 50% fiecare dar in functie de situatie lucrurile pot fi diferite.
Partaj
corne_daria
buna ziua.as dori daca se poate sa ma ajutati,in urma cu 2luni am divortat de sotul meu(s-a terminat procesul)as dori sa bag partajul ce acte sunt ... (vezi toată discuția)
Rog raspuns
adrian1982
sotia mea a bagat divort, inainte de a ne casatori am stat 1 an in apartamentul socrilor cu, contract de chirie inainte de a face nunta cu 4 luni sotia a facut ... (vezi toată discuția)