In primul rand as dori sa stiu daca plata intarziata a salariului, poate constitui un motivi pt demisie fara preaviz. Deci pe data de 15 iulie trebuia sa primesc salariul pe iunie, in schimb abia azi pe 6 august am primit doar 1000 de lei din cei 3000 datorati pe luna iunie, cu eterna promisiune si minciuna ca cel tarziu pe 7 august primesc si restul de bani. Deci pot invoca art 81 alin. 8 din legea 53/2003, pt demisie fara preaviz?
Tin sa mentionez ca au aflat alti colegi ca nu a platit contributiile pentru angajati foarte multe luni la rand. Cred ca si acest aspect conteaza pt demisie fara preaviz. Insa mai intai trebuie sa merg sa aflu cu siguranta. Cert este ca din aprilie ne tot tine asa cu intarzierea salariului cu cate o luna. Pt luna anterioara trebuie sa ne plateasca salariul pe data de 15 ale lunii, iar el mereu trece de acest termen. Multumesc frumos!
Plata intarziata a salariului nu poate face obiectul unei demisii fara preaviz.
Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
....
Incalcarea acestei obligatii de catre angajator , da posibilitatea salariatului sa demisioneze fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun.
Demisie fara preaviz
Camelia40
Buna ziua! In ziua in care depun demisia fara preaviz , pt ca angajatorul nu a platit salariile si contributiile , mai trebuie sa stau in acea zi la munca pana ... (vezi toată discuția)