Intr-un dosar ce viza o contestatie la executare , instanta de fond - judecatoria - mi-a respins actiunea si in hotararea redactata precizeaza : " cu drept de apel in 30 de zile de la data comunicarii " ! Instanta de apel - tribunalul - a fost sesizata cu apel depus in interiorul termenului precizat de judecatorie dar , la primul termen de judecata al apelului , a invocat - din oficiu - tardivitatea depunerii apelului , cf prevederilor art 650 alin(3) / NCPC . Ce se poate face in acest caz ?
Nimeni nu poate invoca necunoașterea legii. Apelul e tardiv și rămâne așa. Dacă veți face recurs, va fi respins ca nefondat, există enorm de multe spețe de felul ăsta.
Termenul de apel este cel prevazut de lege si,nu cel trecut de o instanta in dispozitivul hotararii.Art.650 NCPC la care faceti dvs .trimitere se refera la altceva si anume la Tertii-vatamati intr-un proces de executare silita.Dupa ce cod proc.civ.v-ati judecat,cel vechi sau cel nou?Daca v-a respins aplelul ca tardiv,numai aveti nimic de facut,sa va resemnati ca ati pierdut definitv,trebuia sa depuneti dvs.diligenta necesara ptr.respectarea termenului de apel,nu puteti invoca culpa instantei.
cauza este judecata dupa noul cod de procedura civila si mi s-a dat termen de 1 saptamana ca sa pot raspunde la exceptia invocata din oficiu de instanta de apel . totusi , in conditiile in care imputabilitatea apartine instantei de fond care a redactat eronat sentinta pronuntata ( iar eu m-am supus dispozitiilor acesteia ) , daca se retin considerentele tribunalului si se respinge apelul ca tardiv formulat atunci nu se aduce atingere dreptului de acces la justitie garantat de art 6 din Conventia Drepturilor Omului ? ( rezulta cum ca o cale de atac poate sau nu sa fie exercitata in functie de criterii aleatoriu alese de instanta de apel )
apreciez si ca nu se poate pretinde , de catre instanta , cunoasterea profunda a legii de catre justitiabil si ignorarea unei erori a instantei intrucat , in aceasta interpretare , este denaturat tocmai scopul justitiei realizat prin mijlocirea instantelor judecatoresti , adica acela de aflare a adevarului si de pliere a acestuia pe dispozitiile legale .
Judecătorul nu creează drept. Dacă a trecut greșit un termen, nu vi se aplică acel termen.
Tot ce puteți face este să îi faceți plângere împotriva acelui judecător. Nu aveți nicio șansă să câștigați în recurs pe un astfel de motiv.
În niciun caz nu vă este prejudiciat dreptul de acces la justiție. Nimeni nu v-a împiedicat să depuneți apel în termenul legal. Nimeni.
Stimate Domn,vis-a raspuns deja,nimeni nu v-a impiedicat sa formulati apelul in termen legal,aveati posibilitatea sa va interesati, consultatie juridica,avocat,din pacate, cu tot respectul aprecierile dvs.sunt discutii colaterale si care nu vor schimba cu nimic situatia.
Termenul de apel
iuliangoga
In hotararea tribunalului se prevede ca ,aceasta poate fi atacata in termen de 30 zile .
La art. 468 (1) din NCPC :\\"Termenul de apel este de 30 de zile de ... (vezi toată discuția)