avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare mostenire

Buna ziua,
Ma regasesc in urmatoarea situatie: detin 75 % dintr-o mostenire, bun imobil. Restul de 25 % revin altor catorva persoane. Niciuna din acestea nu se foloseste de bunurile cuprinse in certificatul de mostenitor. Eu doresc sa vand aceasta mostenire insa o parte din celelalte persoane refuza din anumite motive nu tocmai bine intemeiate.
Ce pot face in aceasta situatie? Pot "forta" cumva vanzarea avand in vedere ca detin majoritatea?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:40, 19 Aprilie 2016
Trebuie judecat procesul de partaj.
Poate dura un an sau doi...
Poate dura si mai mult dar nu cred ca vor ei sa isi angajeze avocat ca sa durere 3-5 ani pe putin....
Redeschid acest subiect caci ma confrunt cu o alte problema. Am reusit sa fac pace cat de cat cu ceilalti mostenitori insa unul dintre ei are niste datorii imense la taxe si impozite locale. Deci practic nu-si poate vinde partea.
Ce solutie ar exista intr-o astfel de situatie? Se poate face si altceva decat deschiderea unui proces de iesire din indiviziune?

Va multumesc anticipat.
Anonim_00 a scris:
Ma regasesc in urmatoarea situatie: detin 75 % dintr-o mostenire, bun imobil. ...
Ce pot face in aceasta situatie?

Codul civil reglementeaza, prin art.1747-1754, vanzarea unei mosteniri, adica a dreptului succesoral asupra unei mostenirii, doar in baza calitatii de mostenitor, fara a fi necesar a se face partajul, vanzarea facandu-se asupra cotei-parte indiviza din universalitatea patrimoniala supusa succesiunii. Problema care se pune este gasirea cumparatorului.

Anonim_00 a scris:
... insa unul dintre ei are niste datorii imense la taxe si impozite locale. Deci practic nu-si poate vinde partea.
Ce solutie ar exista intr-o astfel de situatie? Se poate face si altceva decat deschiderea unui proces de iesire din indiviziune?

De la caz la caz, se pot face mai multe, una din solutii este sa renunte la mostenire, sau sa accepte si sa plateasca, sau sa vanda si el mostenirea fara efectuarea partajului aceluiasi cumparator gasit de dvs. Sigur ca da, solutii sunt multe.
trandafir2 a scris:

De la caz la caz, se pot face mai multe, una din solutii este sa renunte la mostenire, sau sa accepte si sa plateasca, sau sa vanda si el mostenirea fara efectuarea partajului aceluiasi cumparator gasit de dvs. Sigur ca da, solutii sunt multe.

Va multumesc pentru raspuns insa sunt putin in ceata.
Pentru vanzare ni s-a cerut fiecarui mostenitor certificat de atestare fiscala din care sa reiasa ca fiecare din acestia nu au datorii. Din ce am inteles de la notar nu putem face act de vanzare-cumparare fara aceste certificate care sa ateste ca nu avem datorii. Tot acesta din urma ne-a spus ca mostenitorul cu datorii nu mai poate renunta in acest moment la partea sa. Ar fi putut face asta inaintea intocmirii certificatul de mostenitor. De asemenea nu poate dona/vinde partea sa catre rude/prieteni tocmai din pricina datoriilor.

Daca din ce ati spus pana acum reiese ca ati dezbatul deja succesiunea (asa reiese?), iar acum vreti sa vindeti bunul mostenit si nu mostenirea (cu totul) asa cum ati scris in titlul topicului, si atunci suntem in alta ipoteza de lucru si anume aceea in care ati pus intrebarea pe forum dupa ce ati facut acte la notar si nu inainte. Acum deja bunul este intrat in patrimoniul celor care au acceptat succesiunea si normal ca in calitate de proprietari actuali ai bunului trebuie sa aduca certificat de atestare fiscala pentru vanzare. Dehh, fie nu v-ati gandit de la-nceput, fie notarul v-a explicat pe fuga, cert este ca nu ati facut ce trebuia. Nu vad solutie la indemana pentru acest punct (care sa fie convenabila si pentru cumparator). Va puteti gandi sa intrati dvs. in proprietate in cota de 1/1, pana la urma tot printr-un partaj judiciar cu sulta si apoi sa vindeti (si uite-asa am ajuns tot la ce-a scris avocat_lascoschi).

Alte discuții în legătură

Vanzare mostenire dannygramma dannygramma Pot vinde partea mea din mostenire inainte de terminarea succesiunii si a partajului? Mostenirea este din partea mamei decedata in 2013 si am certificatul care ... (vezi toată discuția)
Cumpărare moștenire. Lucian luviu Lucian luviu Buna ziua.matusa mea ar avea de moștenit teren de la tatăl ei decedat.tatal ei a avut teren care a fost luat de stat pe timpuri.matusa mea nu are nici un act ... (vezi toată discuția)