avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua pot vinde drepturi de moștenire până la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua pot vinde drepturi de moștenire până la succesiune? ...

Bună ziua pot vinde drepturi de moștenire până la succesiune?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:33, 26 Februarie 2022
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vânzarea unei moşteniri este o varietate a contractului de vânzare-cumpărare reglementată de art. 1747-1754 Noul Cod Civil. Ea este cunoscută şi sub denumirea improprie de „vânzarea drepturilor succesorale”.

Vânzarea unei moşteniri este posibilă (valabilă) numai după deschiderea moştenirii (prin moştenire, în acest context, înţelegându-se întotdeauna „o moştenire deschisă”).

De precizat că o moştenire nedeschisă nu poate fi înstrăinată, nici chiar cu consimţământul persoanei despre a cărei moştenire este vorba, manifestarea de voinţă fiind în acest caz imorală. Sancţiunea nerespectării cerinţei de fond este, fără excepţie, nulitatea absolută.

Obiectul vânzării moştenirii îl constituie întreg patrimoniul succesoral (ca universalitate, cuprinzând drepturi şi obligaţii corelative) sau cota-parte indiviză asupra unei universalităţi (dacă sunt mai mulţi moştenitori).


2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dana1974@ a scris:
Bună ziua pot vinde drepturi de moștenire până la succesiune?


La ce v-ați gândit atunci când ați scris „până la succesiune”?

Până ce n-a murit cel despre a cărei moștenire este vorba, este exclus.
Ar fi pact asupra unei succesiuni viitoare/act având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moșteniri nedeschise încă, sancționat cu nulitatea absolută. Niciun notar nu va autentifica actul.
De ce sunt eventuale? Impropriu, dar sugestiv exprimat, pentru că ... eventual ai putea avea tu (vânzătorul) șansa de a pleca primul pe lumea ailaltă și să-ți devină moștenitor exact acela la a cărui moștenire ți-ai făcut tu planuri. Cam de-asta.

După deschiderea succesiunii, adică după momentul decesului celui despre a cărui moștenire este vorba (căci moartea deschide succesiuni, omul doar le dezbate) este posibilă vânzarea moștenirii - adică a dreptului de a culege moștenirea deschisă sau o cotă din aceasta.

A! și să nu uităm asta:
Art. 1.751. - NCC
Vânzătorul rămâne răspunzător pentru datoriile moştenirii vândute.

Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2022
romascanu, moderator
Adrian Severin, la o dezbatere din Parlament: „Când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată” @Dana Intuiesc ce vreti dvoastra. Exemplu: sunteti doi frati, parintii, unul sau ambii, traiesc. Au un imobil, o casa. Parintii. Dupa decesul lor v-ar reveni dvoastra si fratelui. Dar aveti nevoie de bani acum, nu peste X ani. Puteti face o intelegere cu fratele sa va dea o suma de bani, urmand ca dvoastra sa renuntati la cota care vi s-ar cuveni la dezbaterea succesiunii. In realitate sunt ,,n" de astfel de intelegeri. Nici nu-i nevoie sa fie puse pe hartie, este suficient cuvantul dat. Candva, in pruncia mea, acum o suta de ani, a nu-ti respecta cuvantul era ceva de neconceput! Chiar daca pierdeai, nu conta, conta sa-ti respecti cuvantul dat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Candva, in pruncia mea, acum o suta de ani, a nu-ti respecta cuvantul era ceva de neconceput!

Acum, in zilele noastre, se sucesc si daca ar fi scris, asa ca fratele nu poate fi prost sa ii dea bani aiurea si nici macar doamna nu are pretentii la asta.

@gi-jane Ce sa zic?! Doar o observatie: nu incercati sa transferati altora experientele dvoastra, nu toti am fost crescuti sa fim profitori !

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire si vanzare drepturi succesorale mototolea mototolea buna ziua ma numesc ionela,si am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Suntem 3 surori,de curand unul din parintii nostri (tatal)a decedat.inainte de deces ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesorale maria dinca maria dinca Bunicul si bunica cumpara impreuna un apartament. Au impreuna 2 copii. Bunica decedeaza si nu se face succesiune. Decedeaza si bunicul ulterior,iar copiii ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare/cumparare drepturi succesorale marianv marianv Buna ziua ! Va rog sa-mi oferiti si mie cateva informatii in legatura cu contractul de vanzare/cumparare drepturi succesorale. Situatia se prezinta in felul ... (vezi toată discuția)