avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare/cumparare drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare/cumparare drepturi succesorale

Buna ziua !
Va rog sa-mi oferiti si mie cateva informatii in legatura cu contractul de vanzare/cumparare drepturi succesorale.
Situatia se prezinta in felul urmator: cand inca era in viata (intre timp a decedat), persoana X a facut un contract de vanzare drepturi succesorale catre persoana Y, care este nepotul, in conditiile in care fiica acesteia (mama nepotului) este inca in viata (contract vanzare drepturi succesorale de la bunica catre nepot).
Astfel, vin cu o intrebare: prin acest contract de vanzare/cumparare, persoana Y poate instraina bunuri obtinute de la bunica sa? adica... este proprietar de fapt? (am inteles ca se face diferenta intre proprietar de drept si proprietar de fapt ?!)

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: marianv , utilizator 17:53, 9 Iulie 2013
Art. 1747-1754 din Noul cod civil prevad vanzarea mostenirii, care in vechiul Cod Civil, purta denumirea de "vanzarea de drepturi succesorale. Bunica, in timpul vietii, a instrainat lui y patrimoniul la care avea dreptul in calitate de mostenitoare, y devenind proprietarul de drept si de fapt al bunurilor respective.
Ceea ce presimt ca de fapt va intereseaza este daca nepotul este proprietar pe bunurile bunicii. NU nu este proprietar. Dupa decesul acesteia trebuie dezbatuta mostenirea si eventual mostenitorii acesteia pot vinde drepturile succesorale nepotului
M-am lamurit, multumesc pentru raspuns!
Y devine proprietar pe drepturile care i se cuveneau bunicii in urma decesului parintilor (respectiv strabunicii lui Y), dar nu pe ceea ce a dobandit bunica in timpul vietii (in afara de mostenire).
Multumesc inca odata !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Succesiune oana11 oana11 buna ziua am si eu o intrebare. strabunicul meu a decedat in urma cu multi ani si bunicul nu a facut actele de succesiune.bunicul nu mai are frati,bunica mea ... (vezi toată discuția)
Cumpărare moștenire. Lucian luviu Lucian luviu Buna ziua.matusa mea ar avea de moștenit teren de la tatăl ei decedat.tatal ei a avut teren care a fost luat de stat pe timpuri.matusa mea nu are nici un act ... (vezi toată discuția)