avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Concediu medical
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Concediu medical

Buna ziua,
Un salariat, dupa ce lucreaza intregul program al unei zile, se duce la doctor si este internat de urgenta in spital. La externare, i se elibereaza concediul medical care incepe, ca si perioada, cu ziua lucrata integral de acesta.
Cum este corect si legal sa fie platita prima zi, in care a intervenit internarea, dar a fost lucrata de salariat?
Multumesc, o zi placuta.
Dan
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 07:55, 9 August 2015
Practic veti plati concediul medical pe perioada inscrisa, adica inclusiv prima zi in care salariatul a lucrat. Nu se poate trece aceeasi zi si ca zi lucrata in pontaj si ca zi de concediu medical. Veti avea probleme la decontarea indemnizatiei de conceidu medical cu casa de sanatate.
Eventual pentru ziua efectiv lucrata se poate da liber in compensatie sau se plateste cu suma aferenta ca plus la salariu.
Salariatul este pontat conform intrarilor si iesirilor din societate prin sistem control acces (electronic). Se poate modifica aceasta evidenta, ca fiind o exceptie, dar trebuie justificari:
1. In baza carei legi concediul medical anuleaza ziua lucrata?
2. Cum se acorda "liber prin compensatie", prin ce metoda legala? (avand in vedere ca ziua lucrata este o zi din graficul normal de lucru, deci este exclusa folosirea notei de chemare la ore suplimentare)
3. Cum se poate plati suma aferenta ca plus la salariu, sub ce forma?
Nu exista o lege care sa specifice clar acest lucru.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005

ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , de cãtre angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate (FNUASS), pentru zilele lucrãtoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007

─────────────────────────────────────────────
ziua L M M J V S D L M M J V _ _ _
data calendaristicã 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 _ _ _
zile plãtite - - X X X - - Y Y Y Y Y
─────────────────────────────────────────────
X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.

În acest caz angajatorul suportã indemnizaţia de asigurãri sociale de sãnãtate pentru 3 zile lucrãtoare, având în vedere cã 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare.
(2) Numãrul de zile ce urmeazã a fi plãtite nu va cuprinde zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrãtoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncã.


Conform acestui articol, prima zi cand a fost internat (zi lucratoare) si care este trecuta pe certificatul medical va fi platita cu indemnizatie de catre angajator. Daca si programul dvs. de salarii valideaza numarul de zile lucratoare din luna, atunci pentru salariatul dvs. veti avea 8 ore de concediu medical si 8 ore suplimentare in aceeasi zi a internarii.

Cele 8 ore lucrate pot fi trecute in pontaj ca ore suplimentare sau se calculeaza valoarea lor in lei si se adauga la salariu ca suma plus.
Cum? Cei de la resurse umane pot completa o nota catre financiar in care fac calculul celor 8 ore lucrate si suma respectiva se poate introduce in programul de salarii la "diverse sume", "sume plus" (depinde cum se denumesc aceste sume in program).

Codul muncii:

ART. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.



Precizez ca si la declaratia D112 totalul de zile lucrate + cele de concediu medical nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical trebuie recuperat conform legii? EmmaM EmmaM Buna ziua, lucrez intr-o companie cu orar continuat 24/24, am avut 5 zile de concediu medical, dintre care doua picând sâmbăta respectiv duminica, cand eu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical fmovidiu fmovidiu Buna ziua,intebarea mea este,la concediul medical acordat sa spunem din 18.09.2015 pana in data de 30.09.2015,13 zile,se platesc doar 9 zile ???sambata si ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplătit corespunzător adina0423 adina0423 Buna tuturor. Am fost internată în spital cu copiii acum ceva timp și deși am avut 12 zile de concediu medical , am fost plătită doar pentru 10( au fost ... (vezi toată discuția)