avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical trebuie recuperat conform legii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical trebuie recuperat conform legii?

Buna ziua, lucrez intr-o companie cu orar continuat 24/24, am avut 5 zile de concediu medical, dintre care doua picând sâmbăta respectiv duminica, cand eu ar fi trebuit sa fiu la serviciu conform orarului. Trei dintre ele mi-au fost remunerate iar pentru celelalte doua mi s-a cerut sa vin la munca in timpul meu liber si sa recuperez pe motiv ca nu iese pontajul. Având in vedere ca angajatorul nu mi-a oferit o explicație plauzibila ma puteți ajuta cu un răspuns ? Multumesc,
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:11, 5 August 2017
Concediu medical nu se recupereaza. In pontaj, veti fi trecut in concediu medical .
Concediul medical se acorda pe perioada calendaristica, dar angajatorul are obligatia sa plateasca doar zilele lucratoare incluse in aceasta perioada, asa ca v-a platit corect doar 3 zile de concediu medical.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, de către angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), pentru zilele lucrătoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007
──────────────────────────────────────────────────────────
ziua L M M J V S D L M M J V _ _ _
data calendaristică 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 _ _ _
zile plătite - - X X X - - Y Y Y Y Y
──────────────────────────────────────────────────────────
X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.

În acest caz angajatorul suportă indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate pentru 3 zile lucrătoare, având în vedere că 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sărbătoare declarate nelucrătoare.
(2) Numărul de zile ce urmează a fi plătite nu va cuprinde zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrătoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncă.


La programul de lucru in ture exista posibilitatea ca in unele luni sa nu se realizeze norma lunara, dar Codul muncii da o rezolvare in aceasta situatie: completarea normei lunare pe baza orelor suplimentare care urmeaza sa fie efectuate in lunile viitoare.

Codul muncii:

ART. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.


Asadar, angajatorul ar putea sa va ponteze cu 2 zile libere platite, pentru a va completa norma lunara de lucru, avand in vedere ca atunci cand veti mai efectua ore suplimentare, compensarea acestora cu timp liber se va face cu 2 zile mai putin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Dan P. Lazaruca Dan P. Lazaruca Buna ziua, Un salariat, dupa ce lucreaza intregul program al unei zile, se duce la doctor si este internat de urgenta in spital. La externare, i se elibereaza ... (vezi toată discuția)
Concediu medical. este corect să mi se plătească doar o zi din trei? 197623 197623 Buna ziua! Am facut bronsita si de la spital mi-au dat 3 zile concediul medical.Cand am luat banii eu mi-au pus 1 zi de concediu medical spunand ca 2 zile eu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical fmovidiu fmovidiu Buna ziua,intebarea mea este,la concediul medical acordat sa spunem din 18.09.2015 pana in data de 30.09.2015,13 zile,se platesc doar 9 zile ???sambata si ... (vezi toată discuția)