Sunt in discutii cu un dezvoltator imobiliar si conditiile pe care le impun in draftul lor de Promisiune bilaterala de vanz-cump sunt clar dezechilibrate in defavoarea cumparatorului:
1. Vor sa impuna un pret ferm in Euro cu valoarea in lei in functie de cursul BNR la data platii. Imobilul este in prima faza de constructie-turnare fundatie, se va finaliza in vara anului viitor.
2. Pe langa riscul cresterii pretului in lei ca urmare a posibilei cresteri a cursului E./leu, exista un risc mare de a depasi plafonul de 380 000 lei peste care se aplica TVA de 24%. Marea lor oferta este un pret de 88000 E, cca 370 000 lei la cursul actual. O crestere de curs peste 4,53 duce pretul in lei peste 380 000, ceea ce inseamna modificarea TVA la 24%, deci o crestere insuportabila de pret.
3. Desi este stipulat un termen de 31 mai pentru receptia apt, acesta termen este doar orientativ, pt ca mai incolo docum prevede ca "noi partile de comun acord, stabilim ca Promitenta vanzatoare poate prelungi termenul de predare a apt pana la data de 30.11.2016, cu prelungirea in mod coresp a celorlalte termene stabilite in prezentul contract fara aplicarea vreunor penalitati". Dincolo de faptul ca nepredarea apt macar in 15 august 2016 ma afecteaza oricum f mult pt ca il voiam amenajat pana la 15 sept (inceperea scolilor), aceasta prevedere corelata cu precedentele ma expune unui risc f mare financiar. Pretul acestuia poate creste la un nivel insuportabil datorita volatilitatii crescute pe care eu si cred ca si orice expert financiar o vede pt toamna 2016, mai ales cu iminenta depasire a plafonului mentionat si trecerea la TVA 24%.
4. Dezvoltatorul isi rezerva dreptul modificarii Condominiului inclusiv prin supraetajarea blocului. Acum are aut de construire S-Ds-P+10E, eu ce sa cred, ca ma voi trezi cu un bloc P+11, P+12 sau cine stie cat?
5. Dezvoltatorul nu-si asuma suprafetele utile estimate, nici o diminuare a suprafetelor construite cu pana la 3%, caz in care nu se corecteaza nici un pret.
Cel mai rau din toate acestea reprezinta expunerea pur si simplu hazardata la o crestere a pretului incontrolabila, insuportabila prin trecerea la TVA 24% in cazul in care E/leu trece de 4,53. Amanarea termenului de predare pana in 30.11.2016, in preajma alegerilor, creste acest risc la un nivel inacceptabil, daca cineva isi aduce aminte ce s-a intamplat in toamna-iarna 2008 spre 2009, si in general in timpul alegerilor parlamentare.
Intrebare: noi nu avem nici un drept prevazut de lege pentru a ne proteja impotriva acestui risc teribil? Plafonul acela pt aplicarea TVA la constructii a fost fixat in lei, iar dezvoltatorii au dreptul de fixa preturile in Euro, fara a-si asuma un pret in lei? Este posibil, este legal sa se modifice pretul in lei, pe durata acestei intelegeri parafate printr-un antecontract? "Promitenta" nu a acceptat pana acum nici un pret ferm in lei pe motiv ca "nu accepta banca lor astfel de conditii", nu accepta nicio clauza de reziliere amiabila a intelegerii in cazul in care pretul in lei fara TVA depaseste plafonul de 380 000 lei si se trece la TVA 24% si nu se gaseste nicio solutie de a mentine TVA la 5%. Exista vreo prevedere legala care sa ii oblige sa stabileasca un pret ferm in lei la data semnarii acestei Promisiuni bilaterale? Exista vreo autoritate careia ma pot adresa? Multumesc