avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cuantumul TVA pentru o locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cuantumul TVA pentru o locuinta noua

In cazul contractarii unei locuinte constructie noua, TVA aplicabil este de 5% daca, una din conditii este ca pretul acesteia fara TVA sa nu depaseasca 380 000 lei. Ce se intampla daca dupa semnarea unui antecontract/promisiune bilaterala de cumparare cu pret ferm in Euro (si pretul in lei in functie de cursul BNR Euro/leu la data platii diferentei de plata) si plata avansului solicitat de vanzator/dezvoltator si pana la semnarea contractului de cumparare pretul in lei creste peste plafonul de 380 000 lei prin variatia cursului valutar?
In actualul Cod Fiscal la art. 140 Cotele se spune "(3^1) În cazul operațiunilor supuse sistemului TVA la încasare, cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepția situaţiilor în care este emisă o factură sau este încasat un avans, înainte de data livrării/prestării, pentru care se aplică cota în vigoare la data la care a fost emisă factura ori la data la care a fost încasat avansul. "
Ce se intelege de aici? In cazul in care ai platit un avans in baza unui antecontract sau a unei promisiuni bilaterale in care este specificat TVA 5%, conform prevederilor Codului fiscal si valorii in lei a imobilului la acea data, la data semnarii contractului de cumparare si platii diferentei cuantumul TVA nu se mai poate schimba chiar daca nivelul cursului Euro/leu duce pretul in lei al imobilului peste plafonul de 380 000 lei?

Alte discuții în legătură

Dezvoltator imobiliar nu accepta pret ferm in lei pt imobil in promisiunea biletarala de vanz-cumparare addi68 addi68 Sunt in discutii cu un dezvoltator imobiliar si conditiile pe care le impun in draftul lor de Promisiune bilaterala de vanz-cump sunt clar dezechilibrate in ... (vezi toată discuția)
Plata vânzare casa Neli67 Neli67 Buna ziua, Am semnat o Promisiune bilaterala de vânzare- cumpărare pentru o casa, noi fiind vânzătorii, în care s-a scris că plata să se facă de ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare cerveza123 cerveza123 In data de 7 noiembrie 2017 s-a facut o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare a unui imobil compus din teren + hala. In promisiune, partile au convenit ... (vezi toată discuția)