Buna ziua,
Prietenul meu care s-a nascut in Israel avusese bunici (care au decedat) in Zgurita (Drochia), care inainte de razboi facea parte din Romania. Acum m-a rugat sa merg acolo sa scot certificatele lor de nastere pentru a putea dobandi cetatenie romaneasca. Eu sunt cetatean roman, momentan locuiesc in Romania. Am mai multe intrebari:
1) Pentru procura speciala pt a putea sa le scot certificatele de nastere, cum putem proceda? La ambasada/consulatul Rep Moldova in Israel nu stiu daca putem sa mergem, niciunul dintre noi nefiind cetateni moldoveni. Momentan nu este posibil sa fim in aceeasi tara pentru a ajunge la notar. Dar oricum, imputernicirea romaneasca ar fi suficienta?
2) Cum as putea sa aflu daca au aceste arhive acolo? Fiind un sat, ma indoiesc ca sunt in posesia tuturor actelor, mai ales stiind cum se faceau lucrurile pe vremuri. Aceste acte sunt de obicei la Primarie?
3) Chiar si daca am imputernicire, trebuie sa demonstrez gradul de rudenie dintre el si bunicii lui prin certificate de nastere (traduse/legalizate) nu-i asa?
Multumesc mult si sper sa ma puteti "lumina" un pic. #-o