avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legatura cu copilul minor.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legatura cu copilul minor.

Buna dimineata ! Doi tineri traiesc impreuna,fara sa fie casatoriti legitim,dupa un an apare un copil iar cand copilul face 3 ani,mama se cupleaza cu alt barbat si pleaca in Anglia,copilul ramanand in ingrijirea tatalui si a bunicilor paterni. Dupa cateva luni,mama revine in tara si solicita acceptul tatalui pentru a-si lua copilul cu ea,tatal e de acord dar doreste sa poata tine legatura cu baietelul. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat pentru ca mama sa fie obligata sa-i acorde tatalui posibilitatea de a comunica cu fiul sau ? Va multumesc si va doresc o zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:03, 17 August 2015
~ Conținut șters la cerere ~
pot incheia un acord la mediator pe care sa il supuna apoi avizarii instantei.
daca nu se inteleg, cererea se adreseaza instantei , intemeiata pe art 17/ legea 272/2004 si 401/ legea 287/2009 (codul civil) cu propunerea unui plan de vizitare.
Art. 17
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.
(4) In caz de neintelegere intre parinti cu privire la modalitatile de exercitare a dreptului de a avea legaturi personale cu copilul, instanta va stabili un program in functie de varsta copilului, de nevoile de ingrijire si educare ale acestuia, de intensitatea legaturii afective dintre copil si parintele la care nu locuieste, de comportamentul acestuia din urma, precum si de alte aspecte relevante in fiecare caz in parte.
(5) Criteriile prevazute la alin. (4) vor fi avute in vedere si la stabilirea programului de relatii personale si cu celelalte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie.

Art. 18
(1) In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de catre persoana la care locuieste copilul a unor informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
g) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.
(3) Parintele la care copilul locuieste are obligatia de a sprijini mentinerea relatiilor personale ale copilului cu celalalt parinte, prevazute la alin. (1).
(4) Pentru restabilirea si mentinerea relatiilor personale ale copilului, serviciul publicd e asistenta sociala si, dupa caz, directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului de la nivelul fiecarui sector al municipiului Bucuresti au obligatia de a oferi consiliere, acordata de specialisti atat copilului, cat si parintilor sai, la solicitarea acestora.
(5) In cazul in care parintele la care copilul locuieste impiedica sau afecteaza in mod negativ legaturile personale ale copilului cu celalalt parinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanta sau convenit de parinti, parintele la care nu locuieste in mod statornic poate cere serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanelor cu atributii de asistenta sociala in circumscriptia caruia se afla locuinta copilului sa monitorizeze relatiile personale cu copilul pentru o durata de pana la 6 luni.
(6) Monitorizarea permite reprezentantilor serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanelor cu atributii de asistenta sociala sa asiste la preluarea copilului de catre parintele la care nu locuieste in mod statornic, la inapoierea acestuia, sa realizeze intervievarea parintilor, a copilului si a persoanelor cu care copilul locuieste, precum si a altor persoane, in vederea intocmirii raportului de monitorizare.
(7) La finalul perioadei de monitorizare, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoana cu atributii de asistenta sociala care a intocmit raportul prevazut la alin. (6) poate propune prelungirea perioadei de monitorizare cu cel mult 6 luni, poate recomanda consilierea psihologica a unuia dintre parinti sau a ambilor, precum si o serie de masuri pentru imbunatatirea relatiei personale dintre copil si parintele la care nu locuieste.
(8) Raportul de monitorizare prevazut la alin. (6) se inmaneaza fiecaruia dintre parinti si poate fi folosit ca proba in instanta.

Art. 401
(1) In cazurile prevazute la art. 400, parintele sau, dupa caz, parintii separati de copilul lor au dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi părinteşti Bobby77 Bobby77 Aş vrea să ştiu ce drepturi legale am că tată al unui copil care-mi poartă numele(provenit dintr-un concubinaj).Sunt interesat de asta fiindcă nu sunt ... (vezi toată discuția)
Drept la vizitarea copilului sofiapop sofiapop Ce pot face in cazul in care un parinte refuza sa-mi acorde dreptul la vizita stabilita de instanta la divort si asa cum scrie in hotatrea judecatoreasca ? Va ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare ... Lucica Dinache Lucica Dinache Buna seara, Sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare va rugam sa ne ajutati sa o gasim.In urma decesului fiului sau au ramas un minor de 11 ani ... (vezi toată discuția)