avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bunuri gasite
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bunuri gasite

Salutare! Ce prevede legea cu privire la bunurile gasite? Si ce numar are aceasta lege? Ti le poti insusi sau e infractiune? Daca le gasesti pe strada sau la gunoi e tot una? Exista un prag al valorii (eu de exemplu mereu gasesc la Kaufland monede de 1 ban pe jos---daca le iau sunt un infractor?
bunurile gasite trebuie predate politiei intr-un termen de 10 zile parca. Nu stiu nr. legii. Nu exista un prag al valorii si nu conteaza unde le gasiti
cu stima, cassy
Art. 243 C.pen - Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Multumesc oameni buni. Dar o definitie a bunului exista? daca nu exista e o mare tampenie,,,,Bun gasit e si o sticla de plastic PET care face 5 bani la reciclare, un ziar gasit e un bun si costa 1 leu si tot asa in crestere putem da n exemple pana la milioane,,,,Daca nu tragi o linie undeva tu ca legiuitor se ajunge la abuzuri si din punctul meu de vedere neprevederea acestor limite incalca grav drepturile omului si constitutia.
Stimate domn in lege nu trebuie sa scrie valoarea bunului gasit...este logic ca nu o sa va duceti la politie cu monezi gasite pe strada....ar trebui sa ne spuneti dvs ce ati gasit!...daca lucrati intr-un supermarket trebuie sa aveti un birou sau o camera cu obiecte pierdute de unde sa recupereze clientii ce au pierdut...nu monezile sau peturile....eu va dau un exemplu: copilul meu,in 10 ani de scoala a uitat in clasa de cursuri diferite obiecte, incepand de la imbracaminte pana la pixuri, stilouri etc...pe care nu le-a recuperat...deci si le-au insusit alti elevi sau femeile de serviciu...nu am facut un calcul dar valoarea depaseste ce ne-ati relatat dvs...si ca o concluzie in majoritatea scolilor nu s-a rezolvat aceasta problema...toti cei implicati dau din umeri...daca la scoala nu iti explica nimeni ca nu ai voie sa pui mana pe ce nu iti apartine, ne intoarcem cu 200 de ani in urma cand a murit Cuza...cu respect.
Stimate domn, era doar inceputul de lista. In ordine crescatoare 1 ban, 1 leu,,,,am pus puncte puncte pana la milioane extremele s-ar putea sa fie clare ptr majoritatea 1 ban nu declari 1 miliard declari.E bineinteles ptr dumneata sa nu te duci cu un ziar, ok. deci e o linie subiectiva pe care ai tras-o dumneata. Legea trebuie sa fie clara si aceeasi ptr toti.

Alte discuții în legătură

Insusirea bunului gasit... in tomberonul de gunoi! cristian.UE cristian.UE este legala insusirea bunului gasit intr-un tomberon de gunoi de pe strada? (vezi toată discuția)
Am gasit un telefon distrus si neutiliabil floare de colt floare de colt am gasit un telefon distrus si neutilizabil. nu am putut determina al cui este. nu l-am predat la politie pt ca era un bun distrus. I-am comunicat ca am ... (vezi toată discuția)
Furt din patrimoniu sau insusirea bunului gasit pannant pannant Daca gasesti pe un teren (nu este sit arheologic si nici zonă cu patrimoniu arheologic reperat) cu detectorul de metale (cu toate autorizatiile necesare) un ... (vezi toată discuția)