avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amendat de o comisie din minister
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amendat de o comisie din minister

daca in codul muncii se spune ca amenzile sint interzise si ca santiunile disciplinare se dau de catre angajator,cum se poate sa ma amendeze o comisie din minister in legatura cu o abatere disciplinara
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:34, 12 August 2015
1. Care este baza legala a acestei sanctiuni ? Ati primit vreo decizie de sanctionare ?

Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Decizia de sanctionare poate fi contestata dedvs la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

2. Intr-adevar, art.249 alin.1 C.mun. dispune ca, amenzile disciplinare sunt interzise.

3. Puteti detalia mai mult situatia dvs.?
Intervenţie moderator: Am rugămintea să continuaţi discuţiile începute folosind butonul "răspunde" (albastru, dreapta, jos). În acest mod nu dublați subiectele și există continuitate între discuţia iniţială şi întrebările şi răspunsurile ulterioare. Am postat mai jos mesajele scrise în discuția nouă pe care ați deschis-o, discuție pe care am şters-o.

Mulţumesc!

Gabriela Pintea

florintone a scris:
ca detaliere la precedenta interventie:in ziua respectiva o comisie din cadrul departamentului pt situatii de urganta din cadrul MAI ,impreuna cu echipaj al politiei rutiere,la un control efectuat amendeaza asistentul medical cu suma de1.000 lei pentru neasigurarea cu centuri de siguranta a sa si a pacientului (de catre comisia departamentului)si pe conducatorul auto(ambulantier)cu suma de 180 lei de catre echipajul de politie.Ca temei legal invoca HG857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice,capXV art 59 alin 1 lit c,OG 1/2014si OGnr 21/2004.Mai precizez ca serviciile de ambulanta sunt finantata de catre Ministerul Sanatatii si coordonate de catre departamentul pt situatii de urgenta.Fiind o unitate publica care functioneaza dupa principiile si in baza codului muncii ,cred ca acesta este incalcat atata timp cand la capitolul IV -raspunderea contraventionala, nu este prevazuta aceasta sanctiune si conform capitolului II-raspundere disciplinara Art 247(1),(2)siArt 249 (1)singurul care poate lua o masura disciplinara este angajatorul(serviciul de ambulanta).Cu speranta ca am prezentat cat mai corect ,nefiind jurist,va rog sa ma lamuriti daca exista aspect de naconstitutionalitate!

freeelis a răspuns:
Amebnda respectiva este aplicata ca urmare a constatarii savarsirii unor fapte prevazute de actele normative citate si nicidecum ca urmare a unor abateri disciplinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, In cazul unui salariat care a fost convocat pentru faptul ca a lipsit nemotivat de la serviciu din data de...pana in prezent, mai e nevoie sa se ... (vezi toată discuția)
Este legal? mi se solicita demisia pentru o greseala mihaimatei mihaimatei Buna ziua, Am facut o gresela la firma unde lucrez si directorul a zis ca trebuie sa imi dau demisia. Greseala consta in faptul ca daca firmele care au avut ... (vezi toată discuția)