avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie impotriva prelungirii masurii arestarii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie impotriva prelungirii masurii arestarii preventive

se poate contesta prelungirea mandatului de arestare preventiva?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:25, 10 August 2015
Da, impotriva incheierii prin care s-a dispus prelungirea masurii arestarii preventive in cursul urmarii penale se poate formula contestatie in termen de 48 de ore de la pronuntare sau comunicare dupa caz.
Contestatia formulata de inculpat se solutioneaza in 5 zile de la inregistrare.
Contestatia formulata de procuror in cazul respingerii propunerii prelungirii masurii arestarii preventive , revocarii sau inlocuirii masurii arestarii preventive cu o alta masura preventiva, se solutioneaza inainte de expirarea duratei masurii dispuse anterior.

Art. 204 n. cod de proc. pen.
Calea de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în cursul urmăririi penale
(1) Împotriva încheierilor prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi dispune asupra măsurilor preventive, inculpatul şi procurorul pot formula contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare. Contestaţia se depune la judecătorul de drepturi şi libertăţi care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa ierarhic superioară, în termen de 48 de ore de la înregistrare.
(2) Contestaţiile împotriva încheierilor prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune asupra măsurilor preventive se soluţionează de un complet compus din judecători de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dispoziţiile prezentului articol aplicându-se în mod corespunzător.
(3) Contestaţia formulată împotriva încheierii prin care s-a dispus luarea sau puriirelungirea unei măsuri preventive ori prin care s-a constatat încetarea de drept a acesteia nu este suspensivă de executare.
(4) Contestaţia formulată de inculpat se soluţionează în termen de 5 zile de la înregistrare.
(5) Contestaţia formulată de procuror împotriva încheierii prin care s-a dispus respingerea propunerii de prelungire a arestării preventive, revocarea unei măsuri preventive sau înlocuirea unei măsuri preventive cu o altă măsură preventivă se soluţionează înainte de expirarea duratei măsurii preventive dispuse anterior.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de atac cu prilejul arestului preventiv eduuard eduuard Care este calea de atac la care se poate recurge in cazul masurii arestului preventiv luat in faza urmaririi penale? Se poate formula o contestatie in termen ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva - competenta si publicitate cezarad cezarad Doresc sa va intreb cine judeca o contestatie la arestarea preventiva pentru o infractiune care cade in competenta Judecatoriei? Tribunalul sau Curtea de Apel ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva floare-albastra floare-albastra inftactiune: luare de mita durata arest preventiv: 24 h + 29 zile + 60 zile intrebare: pe 10 sept. expira si cele 60 zile, se mai prelungeste mandatul de ... (vezi toată discuția)