Acum 4 zile un camion incarcat cu piatra care lucra la amenajarea drumurilor din sat a intrat in casa bunicilor si a avariat jumatate din casa. Din fericire soferul a scapat cu viata si nici nu au fost alte victime, in schimb vreau sa recuperez paguba si sa fac plangere la ITM astfel incat firma la care este angajat soferul sa fie anchetata. Accidentul a avut loc vineri in jurul orelor 18, nu sunt sigura daca soferul are contract de munca cu firma de drumuri sau daca era in timpul programului sau in afara lui. Stiu ca masina pe care lucra nu are inspectia tehnica facuta din 2010 si nici asigurare RCA, prin urmare incerc sa-mi dau seama cum ar trebui sa procedez ca sa imi recuperez daunele.
Multumesc
Varianta cea mai buna e sa va indreptati impotriva Asociatiei Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, pentru recuperarea pagubelor produse la acea casa, cu o fransiza. Desigur, e bine sa formulati plangeri atat impotriva societatii care presta servicii pentru CNADR, in rest, cu ITM-ul, nu cred ca e cazul, intrucat nu impotriva cond. auto al vehiculului respectiv trebuie sa va indreptati ( acesta ar putea fi insolvabil) ci impotrva celor care au si banii si responsabilitatea de a va despagubi.
Multumesc pentru sfat.
Nici nu stiam ca exista un astfel de organism, in schimb nu stiu ce presupune fransiza pentru mine, am sa le scriu celor de la FPVS sa-i intreb cum ma pot ajuta.
Nu intentionez sa trag la raspundere angajatul pentru ca imi dau seama ca e amarat. As fi facut plangere la ITM astfel incat angajatorul sa plateasca macar o amenda pentru ilegalitatile comise, in afara de cele de circulatie.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Evenimentul petrecut trebuie raportat de catre sofer la angajator, iar acesta la ITM conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
Art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are
cunoştinţă despre producerea acestuia.
Art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
Evenimentul se cerceteaza de catre angajator si se stabilesc cauzele producerii evenimentului si responsabilitati. Pagubele produse in urma producerii evenimentului se recupereaza, dupa caz, de la persoanele responsabile.
Politia trebuia sesizata de producerea evenimentului si sa se intocmeasca PV de cercetare a evenimentului rutier produs.
Pagubele pot fi recuperate de la firma de asigurari (RCA) care trebuie sesizata.
Toate sesizarile catre institutii ale statului se fac in scris, cu nr. de inregistrare/ data.