avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil

Buna ziua,

Am inteles in mare parte care este diferenta intre concediu de marnitate si concediu de crestere copil, dar va rog sa am ajutati pentru ca am urmatoarele dileme:

- pot beneficia de amble concediu, intai cel de matenitate si dupa cel de crestere copil?
- cum se calculeaza fiecare?
- cand, unde si ce acte se depun actele pentru fiecare tip de concediu?

Va multumesc mult anticipat pentru informatiile pretioase.

O zi buna
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:06, 10 August 2015
1. a) Concediul de maternitate este concediul d 126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal si se acorda de medicul curant ginecolog sau de medicul de familie.

b) Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

c) Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

d) Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

e) Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul, baza formata din media veniturilor brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.

f) - Pentru concediul de maternitate trebuie sa prezentati angajatorului doar certificatele medicale lunare, pana cel tarziu pe 5 ale lunii pentru luna precedenta.
- Angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia pe care o recupereaza apoi, in totalitate, de la Casa Judetaeana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


2. a) Concediul crestere copil (CCC) este concediul care se acorda pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta de CCC optati).

b) CCC se acorda dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

c) - Pentru acordarea CCC faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani.
- Angajatorul este obligat sa va acorde acest CCC.
- Pentru indemnizatia pentru CCC depuneti actele la Primarie (tot de la Primarie luati lista cu actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC).

d) - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii si din indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale sau pentru concediul de maternitate.

e) - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia este cuprinsa intre 600 si 3.400 lei lunar.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia este cuprinsa intre 600 si 1.200 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si concediul de ingrijire a copilului 32aly 32aly Daca salariul a fost marit in luna a 2 a de sarcina, ce procentaj are concediul prenatal ? Concediul prenatal poate fi luat in luna a 7 a de sarcina. Ce ... (vezi toată discuția)
Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)