avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Returnare prima de vacanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Returnare prima de vacanta

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o opinie in ceea ce priveste returnarea integrala a primei de vacanta in cazul in care angajatul demisioneaza.
Prima a fost incasata in luna Iulie. In cazul in care angajatul demisioneaza in luna august cu incetare ctr dupa preaviz in septembrie este necesar ca prima sa fie returnata integral sau partial in functie de perioada lucrata.
Prima a fost mentionata in oferta de angajare, in ctr colectiv si nu a fost semnat nici un document in care se sa mentioneze returnarea acesteia.
Acest aspect a fost mentionat recent in procedura de salarizare/ beneficii a angajatorului fara a solicita acceptul salariatului.
Multumesc pentru ajutor
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 24 August 2015
Spuneti-ne in ce conditii se acorda prima de vacanta ?
Prima a fost mentionata in oferta de angajare, in ctr colectiv

Verificati contractul colectiv de munca al societatii, acolo ar trebui sa fie specificat ceva de genul:

In situatia în care, după efectuarea concediului de odihnă, contractul individual de muncă încetează, salariatul este obligat să restituie cota parte din indemnizatia de concediu de odihna si prima de vacanta aferente perioadei nelucrate cuprinse între data încetării contractului si sfârsitul anului calendaristic respectiv, făcându-se astfel regularizarea plătilor. Indemnizatia de concediu de odihna si prima de vacanta nu se restituie în cazul decesului salariatului si în cazul salariatilor cărora le-au fost desfăcute contractele individuale de muncă în baza art. 56 lit. c, d (numai pentru cazurile de pensionare de invaliditate gr. I si II),f, art. 61 lit. c, d, art. 65 coroborat cu art. 66 din Codul muncii, femeilor care au suspendate contractele de munca pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, precum si salariatilor pentru care, dupa arestare, a intervenit achitarea, anularea urmaririi penale sau incetarea procesului penal ori a urmaririi penale.
Multumesc foarte mult pentru ajutor.
O sa incerc sa obtin contractual colectiv de munca pentru a verifica cele comunicate de dvs,
din pacate este destul de greu intrucat nu ni s-a pus la dispozitie niciodata si angajatorul se cam codeste sa ni-l puna la dispozitie.
Voi reveni ulterior.
Puteti sa-l solicitati si de la sindicat sau de la reprezentantii salariatilor ori de la ITM.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din pacatate nu am reusit sa obtin ctr colectiv de munca. Angajatorul spune (doar telefonic) ca nu se aplica nici un ctr colectiv.
Am solicitat in scris (email) informatii despre retinere si raspunsul angajatorului a fost ca in baza procedurii interne (nrX) tb sa retina integral salariul.
Ati putea sa imi spuneti ce as putea invoca in fata angajatorului retinerea? Mie nu mi se pare corect intrucat eu nu am acceptat in nici un fel aceasta prevedere mentionata in o procedura/regulament intern.Din cate stiu prima de vacanta este mentionata in codul Muncii as putea invoca acest aspect?

Va multumesc mult

Alte discuții în legătură

Probleme cu fisa de lichidare Juventino Juventino Buna ziua, sotia mea lucreaza la alpha bank, acolo unde i s-a facut un card de credit in asa zise conditii preferentiale, din care a retras toti banii ... (vezi toată discuția)
Lichidare la zi AlexandraLevi AlexandraLevi Buna, Va rog sa ma ajutati cu un model de notificare din partea salariatului pentru lichidare la zi. As dori daca se poate sa se precizeze in notificare ... (vezi toată discuția)
Refuzul acordarii co si demisia la zi MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, sotul meu a solicitat in mai multe randuri in scris acordarea CO fara a primi un raspuns (in conditiile in care mai are si 5 zile de CO neefectuat ... (vezi toată discuția)