Va rog sa ma ajutati cu o opinie in ceea ce priveste returnarea integrala a primei de vacanta in cazul in care angajatul demisioneaza.
Prima a fost incasata in luna Iulie. In cazul in care angajatul demisioneaza in luna august cu incetare ctr dupa preaviz in septembrie este necesar ca prima sa fie returnata integral sau partial in functie de perioada lucrata.
Prima a fost mentionata in oferta de angajare, in ctr colectiv si nu a fost semnat nici un document in care se sa mentioneze returnarea acesteia.
Acest aspect a fost mentionat recent in procedura de salarizare/ beneficii a angajatorului fara a solicita acceptul salariatului.
Multumesc pentru ajutor
Cu stima
Invocati prevederile art.169 C.mun.,si anume:
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. (2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....
Prin urmare, acea prevedere incalca dispozitile legale.
Prima de vacanta nu a fost si nici nu este reglementata in Codul Muncii.
Cum procedez insa daca reusesc sa nu imi retina din salariu insa nu imi dau fisa de lichidare pana nu le returnez suma? Totusi acea prima de vacanta a fost mentionata in oferta de angajare si nu mi se pare drept sa imi solicite sa o returnez integral ci doar pe lunile din an pe care nu le-am lucrat.