in urma cu 17 ani am vandut unui concitadin o masina, in schimbul caruia am primit un teren intravilan, dar nu am facut actul notarial, vechiul proprietar neprezentandu-se la notar. acum, dupa 17 ani, pot cere dreptul de uzucapiune, dat fiind faptul ca el in continuare nu vrea sa se prezinte la notar? mentionez ca in toti acesti ani am platit regulat taxele aferente terenului, iar vechiul proprietar nu a avut si nnu are nici o pretentie asupra terenului.
multumesc.
Buna seara ma aflu intr-o situatie similara si cred ca nu trebuie asteptata la notar persoana sau persoanele care cedeaza proprietatea, ci trtebuie deschisa o actiune in instanta, motivul fiind prescriptia achizitiva care da dreptul in mare dupa 20 de ani posesorului daca mostenitorii locuiesc in alte judete si dupa 30 de ani daca locuiesc in acelasi judet (sau invers).
dar termenul dvs de aproape 20 de ani (17) este valid si ramine de stabilit daca instanta accepta unastfel de dosar;
multumesc, arcibald142. citesc insa pe net ca exista uzucapiune de scurta durata (10-20 de ani) sau de lunga durata (30 ani), care e diferenta intre ele?
ce inseamna ,,just titlu"? la primarie, rezult titular, ,,dreptul" de proprietate l-am dobandit in urma unui schimb (un autoturism pentru terenul in cauza).
Uzucapiune
lilicrin
Situatia este cam incurcata primaria a amenintat vecini nostri care detin un teren in spatele casei ca le ia terenul daca nu isi fac actele pe el. Oamenii ... (vezi toată discuția)