avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrare in posesia unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrare in posesia unui teren

Buna ziua,
Din primarie am primit informatia prin care daca am doi martori care sa declare ca sunt martori la faptul ca timp de 19 ani am utilizat un teren, pot depune cerere la primarie pentru a intra in posesia acestui teren.Va rog sa imi spuneti daca se poate asa ceva, si cum trebuie formulata o astfel de cerere catre primarie, avand in vedere ca terenul l-am folosit de aproape 20 de ani, si am mai mult de doi martori care sa aeteste acest fapt.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alina19800407 , utilizator 04:50, 20 Februarie 2019
Este prima data cand aud asa ceva.....ma intreg ce act se poate face in primarie si sa deveniti proprietar al acelui teren. Poate s-au schimbat rolurile si a devenit primaria instanta de judecata...#-o
Utilizarea unui teren este egala cu posesia lui in cazul expus de dumneavoastra....;)
Pe propietarii de drept ai acestui teren nu ii cunoaste nimeni. Nimeni nu a revendicat acest teren. Eu il folosesc de mai bine de 19 ani.Nu pot invoca uzucapiunea?
Cat despre rolul primariei...NU STIU.Eu am relatat ceea ce mi s-a spus. Nu as vrea sa pierd timp si bani aiurea, incercand sa fac acest lucru, DE ACEEA VA INTREB DACA EXISTA SAU NU O LEGE CARE SA PREVADA ACEST LUCRU.
MULTUMESC!
Uzucapiunea (sau prescripta achizitiva), este modul de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neintrerupta a bunului, intr-un interval de timp fixat de lege.
Codul Civil roman, in articolele 1846-1847, prevede anumite conditii pentru a putea opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, si anume:
- posesia sa fie continua - posesorul sa o exercite in mod regulat, fara intermintente anormale;
- posesia sa fie neintrerupta;
- posesia sa fie netulburata - sa nu fie fondata sau conservata prin acte de violenta in contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie sa fie publica - posesia nu trebuie exercitata in ascuns de adversarul sau, incat acesta sa nu fie in stare de a putea sa o cunoasca;
- posesia trebuie exercitata sub nume de proprietar.
Din punct de vedere al timpului cat trebuie sa dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Uzucapiunea de 30 de ani se aplica in cazurile in care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care il poseda, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligatie fata de adevaratul proprietar, in virtutea caruia ar avea obligatia de restituire.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplica atunci cand posesorul poseda bunul in temeiul unui just titlu si este de buna-credinta. Termenul este de 10 ani atunci cand adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul si de 20 de ani, in cazul in care nu este indeplinita aceasta conditie.

Asta inseamna ca as putea intra in posesia acestui teren dupa 30 de ani, in conditiile in care nu am niciun fel de act asupra acelui teren?
Oare de ce m-au invatat cei de la primarie sa formulez acea cerere?
Eu ma gandesc sa depun cererea, caci nu am nimic de pierdut,nu? Numai ca nu stiu cum trebuie formulata, si ce anume trebuie sa contina.
Dumneavoastra depuneti cererea si sa ne anuntati si pe noi cum se va rezolva. Oricum, vorba dumneavoastra, nu aveti nimic de pierdut...
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune buna buna Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune,jonctiune liamic43 liamic43 Speta: G.moare in 1973.Lasa mostenire sotiei G.E. un teren .G.E moare in 1981.Lasa mostenire terenul respectiv catre 3 mostenitori care au facut ... (vezi toată discuția)